Online-madspildsmarked udvider sit sortiment

Bæredygtighed 19. dec 2022 - 2 min læsetid
This describes the image
Foto: Motatos
  • Svenske Motatos er klar med flere bæredygtige produkter, som er fremstillet af overskuds-råvarer

Med to nøddespreads og en granola føjer madspildssupermarkedet Motatos fra Sverige nu tre nye plantebaserede produkter til Saved by Motatos linjen, som i forvejen byder på blandt andet suppe, pesto, chokolade, pasta og alkoholfri øl. Produkter sælges kun online. 

Alle produkterne er fremstillet af råvarer, der ellers ville være gået til spilde i fødevareproduktionen.

Mandel- og cashewspreads er fremstillet af det nøddemel, der dannes ved fremstillingen af andre nøddeprodukter. Tidligere er melet blevet smidt ud, men ved at male det til det bliver cremet, kan biproduktet nu blive til de lækre spreads. 

Også granolaen gør brug af råvarer, der ellers ville gå til spilde uden grund. Den indeholder gulerødder, der, fordi de er lidt skæve, ikke lever op til branchens standarder, og derfor skulle kasseres.

- Fødevareproduktion tegner sig for omkring 13 pct. af det globale madspild. Der er flere forskellige årsager til, at råvarer går til spilde i produktionen, men altså også gode muligheder for at reducere dette spild, hvis man tænker lidt kreativt, siger Hanna Thofelt Lindström, Head of Communications and Impact hos Motatos.

Én procent af bruttofortjenesten vil blive doneret til den internationale organisation The Hunger Project, som arbejder for at sætte en stopper for sult i verden.

Motatos åbnede i Danmark i  2019

I 2019 begyndte Motatos at tilbyde danske kunder at købe dagligvarer, der ikke kræver køl eller frost, og med begrænset holdbarhed.

Motatos siger, at det nu har flere end 40.000 danske kunder og oplever vækst i omsætningen.

”Ikke mindst et 2022 med stigende fødevarepriser har virkelig fået danskernes øjne op for, at der er mange penge at spare ved at købe madspildsvarer online”, skriver Motatos i en pressemeddelelse.

I 2021 lå omsætningen i Danmark på 34 mio. SEK mod 13 mio. SEK i 2020.

 

Opdateret 19. dec 2022