Københavnere skal indsamle og genanvende 43 ton kødbakker

Bæredygtighed 20. sep 2019 - 3 min læsetid
This describes the image
Genanvendeligt plastik fødevareemballage Foto: Færch

For første gang i Danmark bliver det nu muligt at genanvende plast, der har været anvendt til emballage af fødevarer, så det igen kan bruges til at pakke mad ind i.

Det sker i et samarbejde mellem Coop, Rema 1000, Danish Crown, Københavns Kommune og emballageproducenten Færch, og i første omgang vil den konkrete indsamling af fødevareemballage kun ske i København.

Det er ikke nyt at indsamle og genanvende plast, men tidligere er den indsamlede plast blot blevet brændt eller genanvendt til plast i en langt dårligere kvalitet. Når kødbakker af og anden fødevareemballage af PET indsamles og genanvendes, kan det genanvendes igen og igen med store besparelser på CO2-regnskabet. Men der er meget store krav til den plast, der benyttes til fødevareemballage.

I første omgang vil ”Partnerskab for Cirkulære Fødevarebakker”, som initiativet hedder, i løbet af et år demonstrere såkaldt bakke-til-bakke genanvendelse ved at indsamle og genanvende minimum 43 tons fødevarebakker fra København. Det svarer til ca. 5 mio. bakker, og københavnerne skal fortsat blot sortere plast, som de plejer.

De 43 tons plast svarer til over 100 tons CO2 sparet i forsøgsperioden - eller det daglige privatforbrug af CO2 for omkring 3250 danskere.

Køres til Holland

Bakkerne vaskes og oparbejdes til nye råmaterialer på Europas første og eneste anlæg til genanvendelse af fødevarebakker i Holland, der er ejet af danske Færch.

Trods transporten er der stadig tale om et absolut positivt miljøregnskab, da transport af plast med lastbil kun udgør en lille miljøbelastning set i forhold til CO2-besparelserne ved genanvendelsen.

Efter ankomsten til Holland laves råmaterialerne om til nye fødevareemballager, som bruges til emballering af fødevarer hos producenter som eksempelvis Danish Crown for igen at ende i Rema 1000 og Coops supermarkeder i København. Dermed er kredsløbet lukket for plastbakkernes liv.

Større potentiale

Potentialet for at øge genanvendelsen af fødevareemballage i Danmark er dog meget større. Derfor rækker ambitionen for partnerskabet langt videre. Frem mod 2025 er målsætningen at etablere et system, der sikrer, at minimum 10.000 tons danske fødevarebakker hvert år recirkuleres og dermed sparer klimaet for udledningen af 25.000 tons CO2.

For at nå målet, håber partnerskabet at udvide med nye partnere, efterhånden som teknologierne modnes.

- I samarbejde med dagligvarehandlen har vi omstillet vores produktion, så vi kan pakke kødet i bakker af genbrugsplast. Lige nu er udfordringen faktisk at skaffe nok genbrugsplast, så derfor er det helt centralt at få løftet kommunernes affaldssortering. Nu går Københavns Kommune forrest, så derfor er det helt naturligt for os at være en del af partnerskabet, siger Preben Sunke, der er COO i Danish Crown og har ansvaret for koncernens bæredygtighedsstrategi.

Fakta Partnerskabet består af Coop, Rema 1000, Færch, Danish Crown, ARC og IHP Systems.

Opdateret 13. jan 2021

Vil du vide mere?