Danmark udvalgt som testland for ny sorteringsteknologi til plast
-
130 virksomheder og organisationer på tværs af EU er gået sammen for at udvikle ny sorteringsteknologi til emballage
Digitale vandmærker skal fremover lette sorteringen af plast- og emballageaffald og sikre en bedre sortering og højere kvalitet i genanvendelsen.
Det er målsætningen i det ambitiøse genanvendelsesprojekt HolyGrail 2.0, som er et tværeuropæisk samarbejde mellem 130 virksomheder og organisationer. Næste skridt er at trykprøve systemet og her er Danmark, nærmere bestemt København, udvalgt som teststed.
"En række af de deltagende virksomheder i projektet, heriblandt Arla, Coop, Danone, Nestlé, Orkla, PepsiCo, Procter & Gamble og Schulstad, vil i den kommende tid implementere digitale vandmærker på udvalgte produkter. Sorteringsløsningen skal så testes i løbet af efteråret 2021 på Københavns Kommunes testanlæg på ARC - Amager Ressourcecenter. Her vil der blive gennemført en ”semi-industriel” test over en periode på 3 måneder, før den færdigtestede løsning i 2022 tænkes demonstreret på fuldskala-sorteringsanlæg i Tyskland og Frankrig," skriver brancheorganisationen MLDK (Mærkevareleverandørerne) i en pressemeddelelse på vegne af samarbejdet.
Hos MLDK ser man projektet som en potentiel hjælpende hånd ift. det kommende producentansvar for emballager, der indføres 1. januar 2025.
- Vi ser en stor værdi i et samarbejde med dagligvarehandlen, Københavns Kommune og en række andre aktører, da det viser, at vi deler synet på at sikre, at brugt emballage ikke ender som affald, men som en ressource for nye produkter, siger Niels Jensen, direktør i MLDK.
De digitale vandmærker er usynlige for det blotte øje, og derfor kan de printes over hele produktet. Dette muliggør en langt mere detaljeret automatisk sortering af produkterne i affaldsfasen, end hvad der hidtil har været muligt.
- HolyGrail 2.0 har potentialet til at revolutionere den måde, vi sorterer emballageaffald, lyder det fra Merete Kristoffersen, enhedschef i Affald og Ressourcer, Københavns Kommune.
- Vi kan sortere fødevaregodkendte emballager, monolagsemballager og andre specifikke produkttyper. Det vil medføre sekundære råvarer af langt højere kvalitet og være et vigtigt skridt i retning for at genanvende fødevareemballager til nye fødevareemballager, hvilket er en hjørnesten i København Kommunes planer for plastgenanvendelse.