Danmark kan blive testland for revolutionerende affaldssortering

Bæredygtighed 13. feb 2020 -
This describes the image
Foto: Dansk Affaldsforening

Uanset hvor bevidst man som forbruger er om affaldssortering og genanvendelse, er det nok de færreste, der synes, det er sjovt at have en lang række affaldsspande linet op i køkkenet.

Den internationale dagligvareleverandør Procter & Gamble præsenterer nu med opbakning fra de danske dagligvareleverandører en ny teknologi, HolyGrail. Den kan på længere sigt betyde, at forbrugerne kan slippe for rækken af spande og overvejelserne over, hvilken spand makreldåsen, vaskepulverpakken og mælkekartonen skal i.

Bliver den nye teknologi, der består af et usynligt digitalt vandmærke, en succes, vil sorteringen i fremtiden ske, efter at affaldet er indsamlet, og langt mere emballage vil kunne genanvendes.

I første fase har blandt andre Procter & Gamble udviklet og afprøvet vandmærket i et lukket system. Mærkevareleverandørernes forening, MLDK, ser nu gerne Danmark som testland til fase to.

- Næste skridt er at teste mærket i et åbent system, og det håber vi, at vi i Danmark kan blive testland for, siger adm. direktør for MLDK, Niels Jensen.

Vandmærket er usynligt for øjet, men fanges af et kamera, der installeres i det eksisterende sorteringssystem. Det fortæller anlægget, hvad emballagen er lavet af, og hvad den har været brugt til.

Københavns Kommune overvejer

Inden fase to skal en række leverandører integrere vand
mærket i deres emballage, og en sådan test er Orkla med på. Den nordiske dagligvareleverandør har deltaget aktivt i første fase af projektet og arbejder lige nu på at udvælge emballagetyper til fase to.

- Vi er klar til at rykke, hvis Danmark bliver udvalgt som testland, siger Carsten Hänel, adm. direktør for Orkla Food Danmark.

- Vi går glip af værdifulde ressourcer, fordi organiseringen af affaldsindsamling og sortering ikke tillader fuld udnyttelse af vores husholdningsaffald. Teknologier som det digitale vandmærke vil kunne løfte noget af byrden fra forbrugerne og sikre en mere præcis sortering af affald, siger han.

Testen er planlagt til 2021, men udover vandmærker i emballagen, kræver testen, at mindst én kommune er med. Københavns Kommune har ambitioner om at nå 70 pct. genanvendelse af sine affaldsressourcer senest med udgangen af 2024.

- Det skal ske igennem målrettet teknologiudvikling, bedre emballage-designs og partnerskaber på tværs af værdikæden i stor skala. Vi er derfor ved at undersøge, om vi skal blive en del af projekt HolyGrail, siger Merete Kristoffersen.

Opdateret 13. jan 2021