Dagligvarebranchen lancerer en emballageguide - i fællesskab

Bæredygtighed 11. mar 2020 -
This describes the image
Foto: Colourbox

Kategori 10

Men nu har hele branchen i fællesskab skabt en emballageguide, som er første skridt til en betydelig højere grad af genanvendelse af emballagen - til fordel for miljøet.

- Vi har i dagligvarebranchen et fælles ansvar for at sikre, at emballageforbruget reduceres, og at der anvendes materialer, der belaster miljø og klima mindst muligt, og som kan genanvendes, siger CSR & Public Affairs Manager Mogens Werge, MLDK, på vegne af DagSam.

Emballageguiden er skabt i regi af DagSam, dagligvarebranchens fælles samarbejdsforum, der består af kæder, butikker, grossister og leverandørerne, repræsenteret ved MLDK – Mærkevareleverandørerne.

Arbejdet er dog ikke slut for DagSam, der arbejder videre med fremtidens affaldsstrategi.

- Udgangspunktet for guiden og for vores videre arbejde er, at emballage ikke er affald, men en ressource, som skal indsamles og indgå i nye produkter og emballager, siger Mogens Werge.

Ensretning af affaldshåndtering

Med det udvidede producentansvar for emballager pålægges producenterne fra 2025 at finansiere og sikre at emballage genanvendes, så man når de fastsatte mål i EU's emballagedirektiv.

- Det er klart, at når vores branche pålægges omkostningerne, vil vi også have maksimal indflydelse på, hvorledes fremtidens affaldssystem indrettes. Vi vil ikke sidde passivt og se på. Vi vil have størst mulig indflydelse, siger Mogens Werge.

Han tilføjer, at man i DagSam har en forventning om, at fremtidens indsamlingssystem for emballager indrettes til at sikre, at genanvendelsen også reelt sker.

- Det er en af årsagerne til, at DagSam vil undersøge om, at Danmark kan blive testland for en ny teknologi, HolyGrail. Teknologien kan netop gøre det markant lettere at sikre, at emballage materialesorteres, så de kan genanvendes, siger Mogens Werge.

HolyGrail er lanceret af den internationale dagligvareleverandør Procter & Gamble, der har foretage første test. Teknologien består af et usynligt digitalt vandmærke, der fylder hele emballagen. Det aflæses af et kamera i sorteringssystemet, og er relativt enkelt at integrere i et eksisterende affaldssorteringssystem.

- I emballageguiden lægger vi op til, at emballagen skal være produceret af så rene materialer som muligt, så de er lettere at sortere og genanvende. Benyttes to plastiktyper, skal de kunne skilles ad. Holy Grail-teknologien betyder eksempelvis, at man kan sortere de forskellige plasttyper fra hinanden og registrere, om en emballage har været benyttet til fødevarer, siger Mogens Werge.

Hvis plast skal genanvendes til ny fødevareemballage, må det alene have været benyttet til fødevarer i sit tidligere liv.

Opdateret 13. jan 2021

Vil du vide mere?