Stort fald i kødforbruget efter heftige prisstigninger

Trends 3. aug 2022 -
This describes the image
Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand
  • Både salget af okse- og svinekød er på kraftig retur efter store prisstigninger det seneste år. Coop fortæller, at fjerkræsalget derimod er steget.  

Skrevet af: Søren Tougaard

Det totale salg af oksekød i dansk detailhandel er de seneste tre måneder faldet 25 pct. sammenlignet med den tilsvarende periode i 2021. Det bekræfter flere kilder overfor Finans.

Prisen på oksekød er braget i vejret med 28 pct. det seneste år, så en almindelig pakke hakket oksekød nu koster omkring 50 kr. i butikkerne. Også svinekødet er blevet 12 pct. dyrere, mens hvor fødevarepriserne under ét er steget med 13 pct. på blot et år. 

Det har fået mange danskere til at nytænke aftenmåltidet. I hvert fald melder Danmarks næststørste dagligvareaktør, Coop, med 1050 butikker, at de oplever et stort fald i danskerne kødforbrug, skriver Finans.    

Til mediet fortæller Lars Aarup, kommunikations- og analysechef i Coop Danmark, at mængden af svinekød og oksekød/kalvekød er faldet med ca. 10 pct. i juni og juli sammenlignet med de samme måneder sidste år, og at man på bundlinjen har registreret, at det totale salg af kød i Coop er skrumpet med ca. 5 pct. henover sommeren. 

I samme periode har Coop omvendt registret et stigende salg af fjerkræ. 

- Det er et markant fald, som formentlig er en reaktion på de stigende priser. Kød er den varekategori, hvor vi har set de største fald i forbruget, siden inflationen for alvor begyndte at stige, siger Lars Aarup til Finans.

Han understreger dog, at forbrugsmønstret henover sommeren kan være påvirket af vejret og danskernes rejseaktivitet.

Tendensen er ikke ny men derimod blevet forstærket voldsomt på kort tid. I flere år har Coop haft et svagt faldende salg af både oksekød og svinekød, mens salget af fjerkræ er gået svagt frem.   

Ifølge Finans er salget af grisekød faldet med fem pct., mens salget af kyllingekød er reduceret 3 pct. målt i kilo de seneste tre måneder.

 

Opdateret 4. aug 2022