Nye muligheder for vækst indenfor måltidsløsninger

Trends 8. nov 2023 -
This describes the image
Færdiglavede retter og komponenter til madlavningen hjælper børnefamilier. Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand
  • Dagligvarebutikker og producenter kan udnytte et voksende marked indenfor convenience

Skrevet af: Henrik Denman

Færdigretter har i de senere år fået stadig større betydning i mange danskere hverdag. Markedet for nemme måltidsløsninger omfatter i dag ikke kun færdigretter, for salget af færdiglavede komponenter som færdiglavet pizza- og tærtedej til måltiderne oplever også en voksende popularitet.

En ny forbrugerundersøgelse fra brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer viser, at stadig flere danskere gerne selv vil tilberede middagen, men flere søger nemme løsninger til det hjemmelavede måltid. Det er et marked med et stort potentiale for både producenter og dagligvarebutikker.

– Det er et kæmpe marked. Fokus har været på at tilbyde flere færdigretter både på køl og frost. Producenter og butikker skal i dag også være opmærksom på færdiglavede komponenter, for der er kunder til det, siger Monika Maria May, der er seniorkonsulent i Landbrug & Fødevarer, til Dagligvarehandlen.dk.

Hun står bag den nye analyse af væksten i convenienceløsninger. Analysen er gennemført af Voxmeter blandt 2000 repræsentativt udvalgte danskere mellem 18 og 80 år. 

Analysen viser, at måltider lavet med færdiglavede komponenter er blevet populære. Det er madvarer som færdiglavet pizzadej, snittet salat og færdiglavet sovs, som hjælper forbrugeren med goder tidsbesparende løsninger, mens følelsen af det hjemmelavede måltid fastholdes.

Siden 2016 har convenienceløsninger oplevet en stor vækst, hvor forbrugerne har købt tre gange så mange færdigretter målt på værdi. For mange forbrugere er convenienceløsninger vejen til at spare tid, så de i stedet kan lave andre praktiske ting eller bruge tiden på noget, man har mere lyst til.

Den gode smag
Køberne af færdiglavede komponenter og delvist færdiglavede retter findes især blandt børnefamilier, siger Monika Maria May.

– Convenienceløsninger, der er delvis færdiglavede, ser forbrugerne i høj grad som hjemmelavede. Når de bliver spurgt, hvordan de vil beskrive hjemmelavet mad og måltider og færdigretterne siger de, at færdigretterne oplever man ofte problemer med, at der ikke er så god smag, det mætter ikke så godt, og det ikke altid noget, alle i familien kan lide. Der er også noget med kvaliteten. 

– I den anden ende har vi de hjemmelavede måltider, som beskrives som god smag, mættende og sundt. Det tager bare længere tid at lave det hjemmelavede måltid fra bunden. Det synes jeg er interessant. Måltider med færdiglavede komponenter bliver beskrevet som måltider med god smag, og det er nemmere at tilberede end et egentligt hjemmelavet måltid. 

Færdiglavede komponenter kan for mange sagtens indgå i måltider, hvor det stadig føles som hjemmelavet mad. 

– Det giver nogle muligheder for at lave flere af de delvis færdiglavede produkter.

Monika Maria May siger, at producenter og handlen i mange år har fokuseret på færdigretter. Her er efterspørgslen vokset, flere producenter udbyder færdigretter, og de fylder mere i butikkerne. Forbrugeren skal blot tage maden med hjem, varme den op og servere den.

Børnefamilier
– Men det er nemmere at gøre retten mere smagfuld og sætte sit eget præg på den hjemmelavede ret, og det samme gælder måltider, hvor man bruger færdiglavede komponenter. Der åbner sig et stort marked for færdiglavede kompo-nenter. Mange forbrugere får øjnene op for, at færdiglavede komponenter gør madlavningen nemmere, men samtidig bliver måltidet mere som hjemmelavet, mere smagfuld og tilpasset familiens ønsker.

– Der er også forskel på, om man har børn eller ikke har. Færdiglavede retter hjælper børnefamilierne, fordi familien har travlt. Hvis man bruger færdiglavede komponenter, bliver det nemmere, og børnene kan hjælpe med til madlavnin-gen, f.eks. en tærte, for tærtedejen er færdig. Fyldet kan man så tilberede efter børnenes ønsker. Forbrugeren får en hjælpende hånd og har samtidig mulighed for at lave mad som hvis det er en hjemmelavet ret. Man får noget, alle kan lide. Det er også mere mættende, siger Monika Maria May.

Ifølge undersøgelsen er de mest populære færdigretter til aftensmaden pastaretter, kyllingefillet og kyllingelår, bøf og hakkebøf, pizza og pølser.

Opdateret 8. nov 2023