Mange danskere har længe opbygget private nødlagre
-
Ifølge en ny undersøgelse har omkring hver femte dansker købt nødlagre i længere tid
Mange danskere var allerede godt i gang med at opbygge private nødlagre medfødevarer, da regeringen forleden anbefalede danskerne at forberede sig på krise. Det viser en ny undersøgelse fra Coop Analyse.
I undersøgelsen svarer 18 procent, at de har et nødlager, som de har opbygget for at kunne klare sig i en krise - eller at preppe, som det også kaldes.
Ifølge undersøgelsen har de forudseende danskere især købt tørvarer som pasta, mel og ris, mad på dåse, glas eller i brev, toiletpapir, vand på flaske, hygiejneprodukter og lommelygter. En del nødlagre indeholder også chokolade og kaffe samt batterier, stearinlys, soveposer og kontanter, mens færre danskere har en radio, receptpligtig medicin og vigtige papirer på lager.
Klar til krise
Beredskabet hos mange danskere flugter med den udmelding, Beredskabsstyrelsen og forsvarsminister Troels Lund Poulsen kom med for nylig om at opbygge et nødlager af dåsemad, batterier og vand på flaske.
– Krigen i Ukraine er den mest åbenlyse faktor for, at mange er gået i gang med at preppe, og medierne har haft meget fokus på krig i den seneste tid. Og så er vi lige kommet ud af en pandemi, hvor vi er blevet opmærksomme på, at vi er mere sårbare end vi troede, siger Alexander Høgsberg Tetslaff, der er analytiker ved Center for Militære Studier på Københavns Universitet.
I undersøgelsen svarer halvdelen, at nødlagrene er højst to år gamle, og 25 procent af nødlagrene er opbygget inden for det seneste år.