Landsdækkende fejring af bælgfrugter skal sænke kødforbruget
-
Danskerne spiser i gennemsnit to gram bælgfrugter om dagen. Rådet er at spiste 50 gange så meget og skære ned på kødet
Danskerne spiser i gennemsnit to gram bælgfrugter om dagen, og det er meget langt fra de 100 g, som De officielle Kostråd anbefaler at spise.
Sammen med kokke, madprofessionelle og bælgfrugt-entusiaster over hele landet, vil Rådet for sund mad nu helt ind i danskernes køkkener og tilbyde opskrifter, tips og tricks – og vise, hvor let det er at forvandle tørrede ærter, bønner og linser til velsmagende retter.
Ifølge en pressemeddelelse fra Rådet for sund mad er bælgfrugter en proteinrig råvare fuld af fibre, mineraler og vitaminer. Samtidig er det i et klimaperspektiv med til at sikre bæredygtig og ansvarlig fremtid.
Bælgfrugternes Dag fredag den 10. februar er lanceret af FN.
- Bælgfrugternes Dag skal inspirere til, hvordan vi kan bruge bælgfrugter i vores hverdagsmad og få dem til at smage fantastisk. De har tilbage i tiden været en stor del af vores madkultur, og det kan de blive igen, siger Per Christiansen, der bestyrelsesformand i Rådet for sund mad.
En af de mest passionerede omkring bælgfrugter Claus Meyer, som er gastronomisk iværksætter og forfatter til flere kogebøger med grøn mad i centrum.
- Kunne man få flere mennesker til at skifte noget af kødet ud med bælgfrugter, vil det give folkesundheden et løft – samtidig med, at vi bidrager til at løse nogle af verdens mest presserende problemer, der er indlejret i vores fødevareproduktion og i det globale fødevaresystem. Vi er nødt til at genfinde kærligheden til bælgfrugter, siger Claus Meyer.
Danskerne spiser i gennemsnit 2 g tilberedte bælgfrugter om dagen ifølge tal fra DTU Fødevareinstituttet.
Både kikærter, kidneybønner, flækærter, hvide bønner, butterbeans, røde linser og Puy linser er bælgfrugter er på listen over bælgfrugter.