Kostråd: Danskerne får alt for meget slik og alkohol

Trends 26. mar 2021 - 3 min læsetid
This describes the image
Foto: Colourbox
  • Nye data fra DTU Fødevareinstituttet viser, at danskernes indtag af ”tomme kalorier” er fire gange højere end de Officielle Kostråd tilsiger

Påsken nærmer sig, og der kommer måske lidt mere slik og alkohol i indkøbskurven end til hverdag.

Men mange danskere får i forvejen for store mængder slik, kager, sodavand og vin, og bør skrue kraftigt ned for det gennemsnitlige indtag af tomme kalorier, viser ny beregninger fra DTU Fødevareinstituttet.

​Et af de nye Officielle Kostråd siger, at vi skal skære ned på det søde, salte og fede.

Men forskerne, der har analyseret danskernes spisevaner, har beregnet, at ca. 20 pct. af gennemsnitsdanskerens energiindtag består af tomme kalorier fra slik, chokolade, chips, kage, sodavand, øl og vin.

- Det helt store problem er, at tomme kalorier som slik og kage skubber de sunde fødevarer ud af kosten. Hvis danskerne skal begrænse deres indtag, bliver de nødt til at vide, "hvor meget er for meget", og derfor har vi har beregnet et råderum til tomme kalorier og sat maksimumgrænser for det ugentlige indtag, siger seniorrådgiver Jeppe Matthiessen fra DTU Fødevareinstituttet.

Beregningerne viser, at ingen, uanset alder bør drikke mere end en halv liter saftevand eller sodavand om ugen – og at de mindste og de ældste har plads til mindre.

- Det bliver en udfordring for de fleste af os at skære så meget ned på det søde, men portionsberegninger er god inspiration, fordi vi nu får et meget konkret bud på, hvor meget – eller lidt – vi kan snacke over en uge, siger enhedschef Anne Pøhl Enevoldsen, Fødevarestyrelsen.

Ifølge de nye beregninger kan f.eks. 7-9-årige børn få fem små portioner om ugen, hvor en lille sodavand, otte stykker slik og ét lille stykke kage hver udgør én lille portion.

Kvinder mellem 18-60 år kan få fem almindelige portioner, hvor halvandet glas vin, halvanden øl, et stykke kage, fire stykker chokolade og nogle chips hver tæller for én almindelig portion. Mænd i alderen 18-60 år kan få syv almindelige portioner, hvis de vil holde sig inden for maksimumgrænsen.

Fakta:

Slik, chokolade og kage er den væsentligste kilde til tomme kalorier efterfulgt af sodavand (for børn) og alkoholiske drikke (for voksne).

Danskere køber i snit 6,6 kilo slik og 5,7 kilo chokolade om året, Danmark indtager en global førsteplads, når det gælder slikindkøb.

Når indkøb af slik, chokolade, kage, is, desserter og snackbars lægges sammen, er danskernes gennemsnitlige indkøb af søde sager på 35 kilo om året.

Opdateret 26. mar 2021