Hver 10. børnefamilie har et presset madbudget

Trends 28. jul 2023 -
This describes the image
Mange børnefamilier har et presset budget, så børnene spiser færre grøntsager. Tænk
  • Derfor må de gå på kompromis med kvaliteten og mængden af den mad, børnene spiser

Skrevet af: Henrik Denman

Hver 10. børnefamilie i Danmark er så presset økonomisk, at de må gå på kompromis med kvaliteten og mængderne af den mad, som børnene spiser. 

Det mærker børnene bl.a. i form af dårligere madpakker, færre grøntsager og afbud til sociale arrangementer med udgifter til mad. 

Det viser en rapport fra Madkulturen. Det er en organisation under Fødevareministeriet, der arbejder for at styrke madkulturen.

Den nye undersøgelse viser, at ni ud af ti forældre med et hårdt presset madbudget må gå på kompromis med sundheden for at få enderne til at mødes.

De prioriterer mad, som med sikkerhed ender i børnenes maver frem for i skraldspanden. Det betyder mindre frugt og grønt, fordi det ofte har kort holdbarhed og ikke altid er blandt børnenes favoritter. Halvdelen af de pressede børnefamilier får ikke grøntsager på en gennemsnitlig aften, og tre ud af fire spiser ikke frugt dagligt.

– Det er bekymrende tal, særligt når man holder dem op mod de stigende tal for både overvægt blandt børn og unge og ulighed i sundhed. Samtidig er det jo enormt forståeligt, at de her forældre prioriterer, at deres børn ikke går sultne i seng, siger direktør i Madkulturen Judith Kyst.

Et samfundsproblem

Hun gør opmærksom på, at forældrene i de berørte familier går lige så meget op i sundhed som andre forældre. De har bare ikke råd til at leve op til idealet om sund mad.

– 136.000 børn. Det svarer til to i hver skoleklasse, der er ringere stillet end deres kammerater, både i forhold til sundhed, gode madvaner og social deltagelse. Det vidner om et ret stort samfundsproblem, siger Judith Kyst.

Det er ikke kun den fysiske sundhed, der bliver presset sammen med madbudgettet. Det gælder også trivslen og det sociale liv. Forældrene i de pressede familier fortæller om et liv uden råd til ferier, biografture og legeland, og hvor det at købe en is skal planlægges længe i forvejen.
 

Opdateret 31. jul 2023

Top jobs