Flere bagere vil i fremtiden samarbejde med supermarkeder
-
Antallet af bagerforretninger har stabiliseret sig
Bagerbranchen er gennem en længere årrække blevet voldsomt slanket som følge af, at et stort antal bagerforretninger landet over har måttet dreje nøglen om.
Antallet af bagere har nu stabiliseret sig, selv om branchen regner med, at bagerforretninger især i de mindre byer vil lukke i de kommende år. Til gengæld ventes flere bagere at samarbejde med supermarkeder.
– Der, hvor bagerne for alvor kan have problemer, er i de små landsbyer, fordi kundegrundlaget skal være stort nok til, at det danner grundlag for en efterspørgsel, siger Henrik Mühlendorph, adm. direktør for bagernes brancheorganisation Bager- og Konditormestre i Danmark (BKD) til mediet sn.dk.
Antallet af bagerforretninger ligger i dag på omkring 590 i hele landet. I dag er et større antal af forretningerne en del af centralt styrede kæder som Lagkagehuset og Emmerys.
Ifølge Henrik Mühlendorph har tendensen de seneste år været, at det samlede antal bagerforretninger falder med 10-15 årligt. Det er især i de mindre byer, at bagerne kan have svært ved at overleve.
Han siger, at det er en lukrativ branche at være i, og at mange bagere tjener godt, men det er også hårdt arbejde, hvor man skal være indstillet på en livsstil med hårdt arbejde og lange arbejdstider.
– Vi har været lidt bagud og for langsomme til at vise den værdi, vores erhverv har.
– Der er flere centrale bagerier, hvor der står en bagermester, der leverer til flere forretninger, og det giver god mening. Vi ser også flere, der tager rykket ind i supermarkeder, ligesom man ser det med slagtere, der har deres egen afdeling, så man kommer til at se flere bagere lukke samtidig med, at man ser bagere rykke ind der, hvor kunden og omsætningen er, siger Henrik Mühlendorph.