Fald i inflationen får ikke priserne til at falde foreløbig

Trends 10. jul 2023 -
This describes the image
Espersens fiskeprodukter sælges som frostvarer i flere store dagligvarekæder. Dagligvarehandlen
  • Seniorøkonom i Dansk Erhverv, Kristian Skriver, vurderer, at prisstigningerne vil flade ud, men det er ikke foreløbig ensbetydende med faldende priser på dagligvarer

Skrevet af: Henrik Denman

Inflationen fortsætter med at falde og nærmer sig det normale niveau. Det varer dog længere tid, inden priserne i dagligvarehandlen ventes at falde og forbrugerne dermed for alvor vil kunne mærke det i privatøkonomien.

Den faldende inflation er ikke foreløbig ensbetydende med faldende priser på dagligvarerne, vurderer seniorøkonom i Dansk Erhverv, Kristian Skriver.

– Jeg tror ikke, at vi kommer til at se et decideret større prisfald på dagligvarer foreløbig. Jeg tror, at prisstigningerne kommer til at blive lavere end vi har haft i en lang periode. Det kan være, at vi kommer til at opleve prisfald på nogle udvalgte områder og på enkelte varer, fordi omkostningspresset er blevet reduceret, men jeg forventer ikke, at vi kommer til at se et udbredt decideret prisfald, siger han til Dagligvarehandlen.dk.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at forbrugerprisinflationen var 2,5 pct. i juni. Det er lavere end i maj, hvor for-brugerprisinflationen var 2,9 pct.

Det er 8. måned i træk, at inflationen falder. Inflationen er faldet markant siden den toppede med 10,1 pct. i oktober sidste år.

Den lavere inflation i juni skyldes især lavere prisstigninger på brændstof og fødevarer.

Kristian Skriver siger, at det er positivt nyt for forbrugerne, at inflationen falder. Han vurderer, at vi i løbet af efteråret vil være tilbage til situationen før inflationen skød i vejret.

– Man kan sige, at der overordnet er tendenser til det. Der har været et mærkbart fald i inflationen i de seneste måneder, og i horisonten kan vi begynde at se en normalisering i selve inflationen. Men der stadig nogle ting, hvor vi siger, at det gør lidt ondt i maven, specielt når vi ser på kerneinflationen. Den er stadig ret høj, selv om den falder.
Han forventer, at man i løbet af efteråret vil komme tæt på en inflation på omkring to pct., som er det normale niveau. 

Forbrugerpriserne
Det vil imidlertid vare længere tid, inden forbrugerne kan se den faldende inflation slå igennem på priserne i dagligvarebutikkerne.

– Selv om inflationen bliver normaliseret på omkring to pct., som vi gerne vil have det, så betyder det ikke, at priserne falder - desværre. Det betyder, at prisstigningerne bliver lavere, så de kraftige prisstigninger med to-cifrede stigninger, vi har haft i en lang periode, vil bremse, så prisstigningerne bliver mere normale. 

Mens inflationen falder vil forbrugerne opleve, at der sker en opbremsning i prisstigningerne på dagligvarer. 

– Vi kan se, at prisstigningerne på fødevarer falder markant, men det betyder bestemt ikke, at priserne falder. Det er bare prisstigningerne, der bliver lavere. 

Det kommer til at tage noget længere tid, før forbrugerne vil opleve, at priserne på fødevarer og andre dagligvarer rent faktisk falder. 

– Man forventer ikke, at der kommer større og udbredte prisfald. Der er nogle, der melder om prisfald på udvalgte varegrupper, men det er ikke sådan, at jeg forventer kraftige generelle prisfald i Danmark. Jeg tror ikke, at vi kommer til at se et decideret større prisfald på dagligvarer. Jeg tror, at prisstigningerne kommer til at blive lavere end vi har haft i en lang periode. Det kan være, at vi kommer til at opleve det på nogle udvalgte områder og på enkelte varer, fordi omkostningspresset er blevet reduceret, men jeg forventer ikke, at vi kommer til at se udbredt decideret prisfald, siger Kristian Skriver.
 

Opdateret 10. jul 2023