Boost i omsætningen i supermarkeder og fiskeforretninger

Trends 28. jul 2023 -
This describes the image
Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand
  • Danmarks Statistik offentliggør friske tal for detailomsætningen

Skrevet af: Henrik Denman

Forbrugerne har genfundet optimismen, og det får dem til at bruge flere penge i detailhandlen. Det har dagligvarehandlen nydt godt af i de seneste 12 måneder, hvor især supermarkeder har fået sparket gang i omsætningen.

De helt store vindere, når det gælder danskernes indkøb af fødevarer, er dog specialhandlen som slagter- og ikke mindst fiskeforretninger.

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at detailomsætningen steg med 1,3 pct. i juni, når der korrigeres for prisudviklingen, sæsonudsving samt antallet af handelsdage. I maj faldt detailomsætningen med 1 pct. Siden december sidste år er detailsalget steget med 3,3 pct.

Ifølge Danmarks Statistiks tal er omsætningen gennem det seneste år gået tilbage hos købmænd og døgnkiosker. Discountbutikkerne oplevede et opsving i månederne omkring årsskiftet og er nu tilbage på samme niveau som for præcis et år siden.

To vindere

I dagligvarehandlen er der to store vindere: supermarkeder og salg af dagligvarer på nettet.

Supermarkederne har især gennem de seneste tre måneder løftet omsætningen markant. Den samme udvikling ses hos online butikker med dagligvarer, som er gået betydeligt frem i de sidste par måneder.

Indenfor specialhandel med fødevarer oplever først og fremmest fiskeforretninger et kæmpe boost. Her er omsætningen skudt i vejret siden årets første måneder og lå i maj på et meget højt niveau. Også slagterforretninger og bagerforretninger kan glæde sig over fremgang i salget, mens butikker med drikkevarer ligger på en stabil omsætning.

– Det er godt nyt for detailvirksomheder, at der igen er fremgang i detailsalget. Detailomsætningen er steget flot siden årsskiftet, siger Kristian Skriver, der er seniorøkonom i Dansk Erhverv. 

Inflationen aftager

Han ser fremgangen i detailsalget bl.a. i lyset af den faldende inflation samt en kraftig forbedring af forbrugertilliden. Forbrugerne har genvundet en stor del af optimismen, fordi inflationen er aftaget mærkbart. Det har fået danskerne til at bruge lidt flere penge i detailhandlen. Dertil er beskæftigelsen steget til et nyt rekordhøjt niveau, hvilket har sikret stabilitet om indkomsterne for de danske husholdninger.

En anden årsag kan findes i det danske arbejdsmarked, der har været overraskende robust overfor den økonomiske modvind. Alene siden årsskiftet er lønmodtagerbeskæftigelsen steget med 19.600 personer, mens ledigheden fortsat er lav.

– Vi venter, at detailsalget vil holde det nuværende niveau de kommende måneder og begynde med at stige en smule mod slutningen af året. Inflationen er faldet, og forbrugertilliden er i bedring. Dertil er beskæftigelsen rekordhøj, men det er også positivt, at danskerne har sparet op igennem de senere år. Den helt store udfordring bliver de kraftige rentestigninger, vurderer Kristian Skriver.
 

Opdateret 28. jul 2023

Top jobs