Antallet af konkurser er fortsat højt
-
Handlen er en af de brancher, der er hårdest ramt
Omfanget af konkurser i erhvervslivet er fortsat på et højt niveau. Omfanget er på niveau med udviklingen under finanskrisen - og den nuværende bølge af konkurser rammer især handlen.
Tal fra erhvervsorganisationen SMVdanmark viser, at der i første halvår af 2023 i gennemsnit var 224 konkurser i aktive selskaber per måned. Samtidig er godt 1.400 jobs tabt per måned.
– Det bekymrende er, at vi ser de her høje niveauer på trods af, at vi har en højkonjunktur. Det går godt i økonomien samlet set, men vi glemmer lidt, at det i høj grad skyldes medicinalindustrien, siger Thomas Gress, seniorøkonom i SMVdanmark.
Konkurserne rammer bredt, men det især virksomheder inden for handel, bygge og anlæg og erhvervsservice, der går konkurs. De brancher stod for godt 63 pct. af alle konkurser i 2022 og første halvdel af 2023.
Antallet af konkurser inden for handel ligger på ca. 100 pr. måned i perioden 2022-2023. I de to foregående toppede antallet af konkurser inden for handel, men niveauet var også højt i de foregående år.
Ifølge erhvervsorganisationen begrundes konkurserne til dels med, at centralbankerne har hævet renterne betydeligt den seneste tid. Det øger virksomhedernes omkostninger til finansiering. Desuden er der et efterslæb efter støtteordningerne under coronakrisen er udløbet.
Thomas Gress tror ikke, at man har set den fulde virkning af rentestigningerne endnu. Hertil følger virkningerne af kommende lønstigninger. Det vil på længere sigt gøre det vanskelige at drive virksomhed.
– Det vil presse virksomhederne yderligere, når de ansatte på et tidspunkt forlanger lønstigninger for at kompensere for inflationen, siger han.