Handlen ønsker hårdere straffe for butikstyveri

15. feb 2023 -
This describes the image
DSK mener, at straffen for butikstyverier bør hæves. Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand
  • DSK vil kontakte regeringen for at få indført højere straffe

Skrevet af: Henrik Denman

Detailhandlen ønsker at få indført hårdere straf for butikstyveri. Derfor vil De Samvirkende Købmænd kontakte regeringen for at få et forslag om højere straffe med i lovprogrammet.

Det er langt noget nyt ønske, branchen kommer med. Den forrige regering oplyste til Folketinget, at den for to år siden ville fremsætte et lovforslag om hårdere straf for butikstyveri, men det skete ikke.

Daværende justitsminister Nick Hækkerup (S) oplyste, at regeringen ville fremsætte en lov-program, der var mindre end normalt, da man ønskede at sætte tempoet i lovgivningsarbejdet ned og skrue op for grundigheden. Derfor røg forslaget om skærpede straffe for butikstyveri ud af programmet.

Den tidligere justitsminister tilføjede dog, at det fortsat var regeringens opfattelse, at der burde ske en generel forhøjelse af bødeniveauet i sager om butikstyveri, og at reglerne om udvisning skulle udnyttes i videst muligt omfang i sager om butikstyveri.

Nu kan den nye justitsminister, Peter Hummelgaard (S), forvente at få en henvendelse fra detailhandlen for at få skærpet loven, som det har været på tale i flere år.

– Det er absolut et stort problem, i særdeles i disse tider, for det er jo ikke dagligvarehandlen, der skummer fløden på krisen, og forsvinder der så en vare, betyder det noget på bundlinjen. Det kan også betyde, at man er nødt til at hæve prisen på de øvrige varer for at få tjent det, man mister til kriminelle. På den måde går det ud over alle de lovlydige kunder, siger chefkonsulent i Dansk Erhverv, Henrik Lundgaard Sedenmark.

Ønsker politisk handling

De Samvirkende Købmænd ønsker politisk handling.

– Regeringen har skrevet et meget grundigt regeringsgrundlag på mere end 60 sider. Alligevel er der intet om, hvordan og hvornår regeringen vil bekæmpe berigelseskriminalitet som f.eks. butikstyverier, hvor antallet af anmeldelser desværre stiger kraftigt i øjeblikket, siger vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen.

– DSK mener, at straffen for butikstyverier bør hæves. Vi mener også, at reglerne om udvisning, herunder administrativ udvisning, skal udnyttes i videst muligt omfang i sager om butikstyveri.

– Det drejer sig om både respekten for medarbejdernes arbejdsmiljø, købmandens økonomi og så signalet fra samfundets side om, at butikstyverier ikke er den allermest banale form for kriminalitet. 

– Vi opfordrer derfor både regering og de øvrige partier til at gennemføre den lovgivning, som detailhandelen har været stillet i udsigt i årevis, siger han.
Dansk Erhverv mener, at straffen skal stå mål med forbrydelsen, og det kan man godt sætte spørgsmålstegn ved om den gør her. 

Brancheorganisationen ser hellere, at politiet hurtigere får opklaret flere butikstyverier, og i øvrigt bruger ressourcer på butikstyverier, herunder på forebyggelse – det har større effekt.

 

Opdateret 15. feb 2023