Øl fra Nørrebro Bryghus kommer bredere ud end nogensinde

22. maj 2023 -
This describes the image
- Afsætningen af øl fra Nørrebro Bryghus er steget markant, efter at Royal Unibrew overtog Nørrebro Bryghus, fortæller Carsten Bülow. Han skiftede fra det navnkundige københavner-bryghus til Royal Unibrew omkring overtagelsen. Foto: Flemming Effersøe
  • Efter at Royal Unibrew har opkøbt Nørrebro Bryghus, står den nye ejer med et luksusproblem.

Produktionen af ølmærket Nørrebro Bryghus har svært ved at følge med efterspørgslen, efter at Royal Unibrew ved årsskiftet overtog Nørrebro-virksomheden.

- Der arbejdes alle hverdage i skiftehold fra morgen til aften på vores bryggeri i Baldersbrønde i Hedehusene. Vi har også inddraget faciliteter i Odense, som står for en del af produktionen af Nørrebro Bryghus-mærket, fortæller Carsten Bülow, der er Royal Unibrews nye salgskonsulent på området for craft beer.

Han var salgsansvarlig for off-trade-markedet i Nørrebro Bryghus, men han arbejder nu i Royal Unibrew som følge af ejerskiftet for nylig.  

- Fremgangen afspejler den optimisme, der er i Royal Unibrew for at give Nørrebro Bryghus-brandet et gennembrud på det helt store marked i Danmark. Nørrebro Bryghus-øl kommer nu helt nye steder hen, både on-trade og off-trade, og det er fantastisk at opleve. På off-trade-området er der dog endnu primært åbent for de kunder, der tidligere aftog varer fra Nørrebro Bryghus. For lagrene skal først fyldes op, så vi kan følge med bestillingerne, fortæller Carsten Bülow.

Legendarisk bryggeri

Han var ansat i knap ni år i Nørrebro Bryghus, der opnåede en slags kultstatus som dansk mikrobryggeri. Nørrebro-firmaet var blandt de absolutte pionerer, da mikrobryggerier indtog Danmark, og efter starten i 2003 opstod mange nye bryggerier i ren dominoeffekt.

Nørrebro Bryghus var innovativt og fik priser og anerkendelse for god bryg og kreativ nytænkning. Virksomheden blev et øl-kulturelt samlingssted i storbyen med tilhørende restaurant og bar beliggende i Ryesgade på Nørrebro i København.

Men ifølge Carsten Bülow blev virksomheden klemt i 2020. Eksporten faldt, og bryggeriet oplevede kraftig nedgang i on-trade-salg til restauranter, barer mm. 

- Der var kamp om pladserne, og de store bryggerier accelererede. Vores flaske-produkter havde også svært ved at konkurrere med de populære øldåser, siger Carsten Bülow.

Øko-løftet holdes

Det endte altså med, at Royal Unibrew købte det stærkt profilerede københavner-bryggeri – og aktuelt også overtager aktiviteterne i Ryesgade på Nørrebro.

- Jeg ser lyst på, at ånden fra Nørrebro Bryghus videreføres af Royal Unibrew, siger Carsten Bülow og fortsætter:

- Vores brygmester, Michael Rahbek, som arbejder i både Odense og Baldersbrønde, har haft travlt med at køre i pendulfart mellem bryggerierne for at prøvesmage øllen. Det er jo meget vigtigt, at vi fortsætter med at levere den høje kvalitet, som Nørrebro Bryghus er kendt for. Det vanskeliggøres af, at alle produkter fra Nørrebro Bryghus er økologiske, og det skal de selvfølgelig fortsat være. Der er stolthed på spil for at levere kvalitetsprodukter.

- De mest populære øl er klassikerne 'New York Lager' og 'Bombay IPA' – og så sælger vi rigtig mange 'Elderflower Session IPA' med øko-
hyldeblomst.

Store virksomheds-muskler

Hvilke fordele og ulemper medfører det, at Royal Unibrew har overtaget Nørrebro Bryghus?

- Jeg er meget positiv over for, at bryghuset nu er overtaget af Royal Unibrew og at jeg selv er blevet en del af den nye organisation. Royal Unibrew er en dansk virksomhed i top 25-klassen. Jeg har en fortid hos Carlsberg, så det er lidt som at komme tilbage til den store organisation og det store maskineri.

- Jeg skal vænne mig til, at jeg ikke selv i samme grad styrer maskinrummet – og der er blevet lidt længere fra idé til handling. Men det ser lovende ud for linjen, der trækkes op for brandet Nørrebro Bryghus.

Vil der stadig løbende blive præsenteret nye øltyper under Nørrebro Bryghus-mærket?

- Ja, det vil der, men Royal Unibrew skal først have overblik over arven og mulighederne. Produktionen fortsætter som før i Baldersbrønde Bryggeri i Hedehusene, og der er spændende muligheder for salg og nye produkter. Men i første omgang må vi koncentrere os om at få produktionen op i gear. Vores lagerplads er lige nu for begrænset til, at vi kan trykke på den store grønne knap og producere de mængder, vi faktisk mener, vi kan sælge. Det er en helt ny situation, og det er muliggjort takket være Royal Unibrews stærke salgsenhed, siger den nye salgskonsulent på området for craft beer. 

Sommer-bryg til alle

Carsten Bülow regner dog med, at der kan åbnes for fuldt salg til både on-trade og off-trade i løbet af sommeren.

Er håbet så, at specialøl fra Nørrebro Bryghus kan gå sin sejrsgang i hele landet?

- Nørrebro Bryghus havde i de senere år en strategi om at komme vest på. Men det er jo også en del af charmen ved ølbranchen, at der er flere hundrede bryggerier i Danmark. Så det er ikke nemt at komme med en københavner-bryg og sælge den i f.eks. Odder. Men Nørrebro Bryghus er også et 20 år gammelt brand, som mange forbrugere nu kender og værdsætter – også forbrugere vest for Valby Bakke, konstaterer Carsten Bülow. 

 

This describes the image

Brygmester Anders Kissmeyer var en af ildsjælene, der var med til at skabe Nørrebro Bryghus for 20 år siden. I dag er han hos Royal Unibrew, som har lanceret en Kissmeyer-serie, og målet er, at den skal være 'pejlemærke i skoven af craft beers'.
 

Opdateret 22. maj 2023