Varehuset i den nye bydel Carlsberg Byen
Københavns nye bydel Carlsberg Byen er synlig på lang afstand.
Bydelens fyrtårn er det 100 meter høje tårnhus, hvor lejligheder med en spektakulær udsigt ud over hele hovedstaden udbydes til op til 16 mio. kr.
I bunden af tårnhuset ligger på gadeplan den nyåbnede Føtex, der sammen med den nærliggende Netto skal sørge for dagligvareforsyningen til de mange beboere, som i de kommende år flytter ind i de over 3.000 boliger, som opføres i bydelen.
[caption id="attachment_56179" align="aligncenter" width="2000"] Foto: John Ehbrecht[/caption]
Selv om der endnu er lang vej, inden alle boligerne i Carlsberg Byen står færdige, er der alligevel en konstant strøm af kunder den fredag formiddag, da Dansk Handelsblad besøger Føtex.
Mange af kunderne kommer fra uddannelsesinstitutionerne på Humletorvet lige rundt om hjørnet, andre kommer fra den tæt befolkede bydel Vesterbro, som gennem de sidste 10 år er blevet noget af det mest hippe i København.
Erfaren varehuschef
Ved indgangen møder vi varehuschef Zilwan Rashid, der er i god træning til at åbne nye varehuse. For godt et år siden var han med til at åbne Føtex’ varehus i det nybyggede shoppingcenter Big i Herlev.
– Jeg blev tilbudt at være med til at åbne det nye Føtex- varehus i Carlsberg Byen, og den mulighed kunne jeg ikke sige nej til, siger han.
Han fortæller, at forområdet er hjertet i butikken. Det er indrettet som en convenience-forretning, hvor man kan købe et måltid og drikkevarer eller handle i den store bagerafdeling, inden man hurtigt skal videre.
[caption id="attachment_56181" align="aligncenter" width="2000"] Foto: John Ehbrecht[/caption]
– Området har tusinder af studerende, S-togsstationen lige uden for døren får masser af pendlere, og om to år får vi en Metro-station tæt på. Convenience bliver en stor del af forretningen, siger Zilwan Rashid. Ready-to-eat I midten af forområdet finder man en stor montre med et skilt foroven: ”Det hurtige måltid – pakket og klar”.
Kunderne kan her finde ready-to-eat måltider som salater, pasta, sandwich og frugtblandinger plus friskbagt brød i bagerafdelingen, friskpresset appelsinjuice og Starbucks Coffee-to-go. Når man bevæger sig rundt i varehuset, syner det større end det i virkeligheden er.
[caption id="attachment_56180" align="aligncenter" width="2000"] Foto: John Ehbrecht[/caption]
– Mange tror, at forretningen er omkring 2800 kvm., men i virkeligheden er den kun 1700 kvm. Det er altså et lille varehus, og grunden til, at man nemt bliver snydt i oplevelsen af størrelsen er måden, butikken er bygget op på. Man har begrænset non food afdelingen for at give plads til fødevarerne. Butikken har en stor afdeling med kosmetik, mens man i tekstil kun har tøj til kvinder og børn.
Varerne dominerer
Fra non food går man direkte ind i den store frugtog grøntafdeling, hvor det lave inventar sikrer, at varerne sender et fristende farvebombardement hen mod kunderne.
– Det er varerne, der skal dominere frem for inventaret. Derfor har vi mindre inventar og flere varer, siger Zilwan Rashid.
I afdelingen kan kunderne finde et skilt, der fortæller, at butikken mindst fire gang om dagen tjekker kvaliteten af frugt og grønt-varerne, og kunderne kan så se, hvornår en medarbejder sidst har tjekket varerne.
Et andet skilt oplyser, at udvalget af frugt og grønt er tilpasset sæsonen, og i denne uge havde butikken minimum 102 danske varer og 98 økologiske varer.
Frugt- og grøntafdelingen er indgangen til betjente afdelinger med delikatesser og slagtervarer, det store åbne område med køl og frost og store reoler med varer uden sukker, glutenfri varer og økologi. '
Vin og vand på køl
Både i vinafdelingen og afdelingen med øl og sodavand finder man store køleskabe, så kunderne kan købe en kølig hvidvin eller en afkølet cola. Fødevareområdet har desuden gange med kolonial, og her brydes de snorlige metalhylder af udstillinger med trækasser, hvor der bl.a. er en særudstilling af veganske fødevarer.
[caption id="attachment_56198" align="aligncenter" width="2000"] Foto: John Ehbrecht[/caption]
– Veganske varer vinder frem. Det er det nye sort både på Vesterbro og Frederiksberg, hvor der bor mange unge, bevidste kunder, så det er en type fødevarer, der virkelig rykker, siger Zilwan Rashid.
Butikken er udstyret med fem betjente kasser og syv selvscanningskasser.
[caption id="attachment_56192" align="aligncenter" width="2000"] Varehuschef Zilwan Rashid var for et år siden med til at åbne en ny Føtex i Herlev, og nu står han i spidsen for den nyåbnede Føtex i Carlsberg Byen.
Foto: John Ehbrecht[/caption]
Se video fra butikken:https://vimeo.com/194674723
CARLSBERG BYEN:
Brygger J.C. Jacobsen opførte i 1847 bryggeriet Carlsberg i Valby, men siden 2008 har Carlsberg ikke brygget øl på den store bryggerigrund bortset fra Husbryggeriet Jacobsen. I de kommende 10 år vil en ny bydel, Carlsberg Byen, blive opført på grunden, som er placeret mellem Vesterbro, Valby og Frederiksberg og har fået egen S-togsstation. Carlsberg Byen bliver et nyt bykvarter, hvor moderne arkitektur skal kombineres med kvarterets bevaringsværdige og fredede bygninger. Carlsberg Byen får høje tårnhuse, grønne haver, smalle gader og åbne pladser, som danner rammen om 3.100 boliger, cafeer, kontorer, uddannelses- og kulturinstitutioner samt butikker, bl.a. Netto og Føtex.
Kilde: Carlsberg Byen