Svinekød fra antibiotika-fri grise storsælger i Bilka
Dansk Supermarkeds Bilka-kæde begyndte i uge 23 at sælge kød fra grise, der er opdrættet uden brug af antibiotika. Og ifølge en pressemeddelelse har det indtil videre været en succes.
Efterspørgslen efter svinekød fra antibiotika-fri svin har været så stor, at Dansk Supermarked mener, at flere landmænd godt kan gøre sig klar på at lægge produktionen om. Indtil videre står to udvalgte jyske landmænd for produktionen.
- Danmark er et foregangsland inden for svineproduktion. Vi vil i Bilka gerne tage skridtet videre og bakke op om en ny opdrætsmetode, der kan holde grisene sunde og raske, så antibiotika næsten helt kan undgås. Bilka har længe kigget efter producenter, der har en anden måde at opdrætte svin på. Ved at bakke op om denne type opdræt kan vi være med til at sænke antibiotikaforbruget helt generelt i Danmark, siger direktør i Bilka, Mark H. Nielsen.
Forskellen mellem metoden, hvor grise får antibiotika og er i karantæne inden slagtningen, så alle antibiotika-rester er ude af kødet, inden det lander i køledisken, og den nye metode, hvor grise opdrættes uden antibiotika, er foderet.
- Vi giver grisene fermenteret foder. Det har lidt samme effekt, som når mange af os spiser yoghurt for at have en balanceret tarmflora. I foderet bruger vi fermenteret raps og tang, der går ind og styrker grisenes immunforsvar, så de ikke bliver syge, siger Karsten Deibjerg Kristensen, der er direktør i Bilkas samarbejdspartner Tamaco.
Han understreger, at skulle en gris blive syg med en bakteriel infektion, bliver den behandlet, men sælges så ikke med mærkatet ”Opdrættet uden brug af antibiotika”.
Fra slutningen af uge 24 sælges det antibiotika-fri svinekød også i Føtex.