Salling Group inviterer til dialog om plastik

Salling Group 29. aug 2019 -
This describes the image
Salling Group sætter fokus på cirkulær genanvendelse af plastik Foto: Helle-Karin Helstrand

Det seneste år er der kun sjældent gået uger mellem, at en af aktør i dagligvarebranchen er kommet med en miljørigtig udmelding om brugen af plastik. Det være sig alt fra pant på indkøbsposer til yoghurtbægre af biobaseret plast.

I sidste uge kom Salling Group så med en samlet - og ifølge den markedsledende dagligvarekoncern selv - ambitiøs strategi for, hvordan man undgår, at så meget plastik ender i naturen eller som affald.

- Vi kunne ikke vente længere på, at vi kunne komme med noget samlet fra dagligvarebranchen - eller på politikerne. Vi har holdt mange møder, men så bliver det næste møde planlagt om to måneder, og klimaet venter ikke. Nu har vi lagt en gennemarbejdet plan frem med udgangspunkt i, hvad der i praksis kan genanvendes. Så har vi da noget at tale ud fra, siger Michael Løve, der er international direktør for Netto og ansvarlig for Salling Groups plastikstrategi.

Han er åben for at ændre i strategien, hvis andre vil være med.

- Vi kan ikke gøre det alene. Selv om man ikke er helt enig i vores strategi, er det nemmere at komme videre, når nogen har fremlagt et bud. Det er sådan, vi tænker det, siger han.

Blandt koncernens mål er, at al emballage på Salling Groups egne varemærker skal være 100 pct. genanvendelig inden 2023, at plastikmængden på samme varer skal nedbringes med 30 pct., og 30 pct. af den plastik, der er benyttet til emballage af egne vare, skal være genanvendt plastik. Derudover skal plast brugt til transport være genbrugt eller genanvendt inden 2020.

Investeret 30 mio. kr.

Salling Group har et samarbejde med Teknologisk Institut og WWF, Verdensnaturfonden, og har til en begyndelse investeret mere end 30 mio. kr. i projektet. Koncernen er klar til at bruge flere penge - uden dog at ville sætte et beløb på.

Ifølge Michael Løve er en af de store udfordringer lige nu, at den meget forskellige indsamling og sortering af affald i landets kommuner betyder, at plastik ikke bliver genanvendt til fødevareemballage.

- Vi håber, at man, i takt med at man standardiserer emballagen, også bliver bedre til at sortere og genanvende i Danmark, som det er lykkedes i Holland. Som vi gør nu, er det uholdbart, siger Michael Løve, der også er i kontakt med folketingspolitikerne om emnet.

Genanvendt plast bliver en mangelvare

Michael Løve erkender, at det på et tidspunkt kan blive et problem at skaffe genanvendt plastik nok til emballering af fødevarer. Det produceres ikke i Danmark, og kun plastik, som man kan dokumentere alene har været benyttet til fødevarer, må genbruges til fødevareemballage.

- Det ser vi som et positivt problem, for så stiger prisen, og det bliver økonomisk attraktivt at bruge kræfter på at samle det ind og genanvende det. Men jeg forventer også, at man på et tidspunkt kigger på fødevarelovgivningen, så det bliver tilladt at benytte genanvendt plast, der har været brugt til andet end fødevarer, siger Michael Løve.

Opdateret 10. nov 2020