Salling Group åbner sin første ubemandede butik

Salling Group 14. jun 2024 -
This describes the image
Foto: Salling Group
  • Føtex-direktør er klar til at teste teknologien bag ubemandede butikker. Første butik åbner i Aarhus

Salling Group åbner for første gang en ubemandet butik. Det sker i en ny Føtex på 120 kvm i Tordenskjoldsgade på Trøjborg i Aarhus i løbet af oktober. Under navnet Føtex Go har den åbent hele døgnet.

Direktør Morten Møberg, Føtex, vurderer, at teknologien bag de ubemandede butikker, som i Danmark hidtil især har fundet vej hos mindre købmænd i landdistrikter, nu er så god, at konceptet er modent nok til at blive introduceret over for kunderne i varehuskæden.

Aarhus er valgt som første by, fordi det er en storby med en kundegruppe, som passer godt til konceptet, og fordi Salling Group, der står bag Føtex, har fundet en attraktiv placering til butikken. 

- Vi tror på, at teknologien og den udvidede åbningstid vil appellere til rigtig mange kunder, der mangler det sidste i køleskabet – også udenfor normal åbningstid, siger Morten Møberg og tilføjer:

- Den nye betjeningsløse butik skal ses som et supplement til vores øvrige varehuse, der skal give vores kunder ny og helt unik indkøbsoplevelse, fordi vi tror på, at tiden nu er moden.

Test i Aarhus kan åbne for hybridløsning i København 

Efter en test i butikken i Aarhus vil Salling Group tage stilling til, hvorvidt og hvordan det er skalerbart og klar til åbning på flere adresser.

Morten Møberg uddyber over for Dagligvarehandlen.dk, at det især er kameraerne og AI-teknologien, som nu skaber en gennembrud for ubemandede butikker:

- Erfaringerne fra udlandet viser, at der nu er brug for langt færre manuelle behandlinger ved varer, der ikke bliver genkendt at systemet. Det er helt nede på 0,7 pct.

Konceptet er inspireret af Amazon Go, hvor teknologien kaldes “just walk out”. Amazon lancerede teknologien i 2018 og ændrede i år strategi til i stedet at udbyde teknologien til øvrige virksomheder. 

Morten Møberg siger, at Føtex har en plan klar i skuffen til flere ubemandede butikker, hvor ikke mindst conveniencebutikkerne under Føtex Food i København kan være interessante at koble på systemet i en såkaldt hybridløsning, hvor butikken både er bemandet og ubemandet på ydertidspunkter.

- Men nu skal vi første og fremmeste gøre os nogle erfaringer og se, hvordan kunderne reagerer på det, siger Morten Møberg.

Betalingskort åbner døren

For at handle i den nye ubemandede Føtex Go skal kunderne scanne sig ind med deres betalingskort, når de kommer til butikken. 

Derfra kan kunden handle ind i et mere end 1.000 varer nøje udvalgt sortiment fra pasta, til færdigretter og vin. 

Når man er færdig med at vælge sine varer, kan man blot forlade butikken. Kameraer i loftet har nemlig automatisk registreret, det man har lagt i sin indkøbspose. Det betyder også, at hvis kunden fortryder købet af en vare og sætter den retur på hylden, vil det blive registreret og fjernet fra kvitteringen.

Hvis man ønsker at købe alkohol/varer med aldersbegrænsning, foregår det i et separat område i butikken. Man får adgang til området ved at registrere sig med MitID for at sikre alderen.  

Inspirationen til den nye butik er hentet fra udlandet i bl.a. Polen, Storbritannien og Tyskland. Den danske butik er udviklet i samarbejde med udenlandsk techvirksomhed.

Frontløberen fra Køge


Frontløberen på det danske marked for ubemandede butikker er Unlimit Retail med base i Køge, som var blandt de første til at udnytte et hul på markedet, hvor det med sin koncepter forsøger at skubbe teknologien ud i mindre lokalsamfund. Det begyndte med en testbutik i Faxe indrettet i en container.

Konceptet er nu ved at blive mere udbredt i takt med, at teknologien sænker pris og tilgængelighed på den software, der ligger til grund for indgangskontrol, validering af kunde, ansigtskendelse, hyldevægte samt de gængse systemer til økonomi og varestyring. 

- Den første bølge af ubemandede butikker har fundet vej til områder, hvor almindelig bemandede dagligvarebutikker ikke kan drives rentabelt. Men afhængig af format og forretningsidé kan ubemandede løsninger også fungere andre steder, som vi f.eks. ser det med den nye ubemandede kioskkæde Near, der ofte placerer sig i såvel mindre som større byer med en vis mængde trafik af kunder, har CEO hos Unlimit Group, Mads Laursen, tidligere udtalt til Dagligvarehandlen.dk i et tema om teknologi – læs det her.

Opdateret 14. jun 2024