Retten gør klar til ny sag om Field’s

Salling Group 2. nov 2016 -
This describes the image
|||| Foto: Henrik Denman||Arkivfoto: Ulrik Samsøe Figen|Dave Lewis, Tescos topchef, skal snart klippe snoren til gigantens første discountbutik Arkivfoto: Tesco|Det forlyder, at den britiske supermarkedkæde Tesco lancerer en ny discountkæde først på efteråret
Skrevet af: Henrik Denman

 

København Byret kan nu sætte plads i kalenderen til at behandle den retssag, der må regnes for at være den længst varende i dansk detailhandels historie.

Sagen om at lovliggøre et stormagasin i shoppingcentret Field’s i Ørestad og dermed også lovliggøre Bilkas varehus i Field’s har kørt i mere end 10 år og nu er klar til at blive afgjort i byretten.

Byretten skal tage stilling til ejeren af shoppingcentret, Steen & Strøms stævning mod Natur- og Miljøklagenævnet. Nævnet afgjorde i 2014, at Københavns Kommunes lovliggørende byggetilladelse til et stormagasin med bl.a. Bilka, H&M og Magasin var i strid med den gældende lokalplan, og at den ikke tilnærmelsesvist opfyldte de kriterier for et stormagasin, som Østre Landsret opsatte i 2011 for at der ville være tale om et stormagasin.

Inden den nuværende sag har kunnet få plads i byretten, har der været et andet juridisk spørgsmål, som først har skullet afgøres.

Steen & Strøm mener ikke, at De Samvirkende Købmænd er klageberettiget i sagen. Det spørgsmål tog byretten stilling til i juni, hvor retten fastslog, at DSK er klageberettiget, dels fordi DSK er såkaldt domhaver i den oprindelige sag om Field’s, og dels fordi DSK repræsenterer en række butikker, der hver for sig har den såkaldte retlige interesse.

Den dom har Steen & Strøm anmodet Procesbevillingsnævnet om at kunne anke til landsretten, men nu er det spørgsmål også afgjort. Steen & Strøm kan ikke anke dommen, og dermed kan hovedsagen gå videre i byretten.

Sagen i byretten

Snart skal sagen køre i byretten på det indholdsmæssige, altså om Miljø- og Naturklagenævnets afgørelse er korrekt.

- Spørgsmålet er, om Natur- og Miljøklagenævnet har ret med den afgørelse, man traf i 2014, eller om Steen & Strøm har ret i sagen, og her er det afgørende spørgsmål, om de kan lægge den fortolkning af et stormagasin til grund, som de har anvendt, eller om der er noget andet, der gælder, siger Legal Director i Steen & Strøm, Bjørn Allentoft.

Han siger, at der kun er sat et foreløbigt punktum i spørgsmålet om, hvorvidt DSK er klageberettiget:

– Hvis vi taber sagen i byretten, vil vi anke dommen til landsretten, og så vil vi også kunne få landsretten til at tage stilling til spørgsmålet om DSK’s klageret. Nu får vi en anledning til at få prøve selve afgørelsen fra Natur- og Miljøklagenævnet i byretten, og her vil vi inkludere de EU-retlige aspekter, som sagen giver.

I DSK er man tilfreds med, at hovedsagen nu kan føres i byretten.

– Alt det her har været Steen & Strøms forsøg på at trække sagen i langdrag. Det er glædeligt, at det, som Natur- og Miljøklagenævnet og som byretten har forholdt sig til, har Procesbevillingsnævnet også forholdt sig til, netop at DSK har en retlig interesse. Nu er det afgjort, at DSK er klageberettiget, siger underdirektør i DSK, Jytte Tandrup.

Opdateret 10. nov 2020

Vil du vide mere?