Regional mangel på salgsassistenter
Mens ledigheden daler støt, stiger mængden af stillingsopslag inden for detailhandlen, og i fire ud af otte arbejdsmarkedsregioner er der nu mangel på butiksassistenter, viser Arbejdsmarkedsrådenes "Arbejdsmarkedsbalancen".
De fire regioner er Vestjylland, hovedstaden, Sjælland og på Bornholm. I de øvrige fire områder er "gode jobmuligheder".
Samtidig er der i august sket en stigning i antallet af stillingsopslag inden for detailhandlen på 22 pct. sammenlignet med sidste år. Det viser tal fra Jobindex, der indsamler sammen med Dansk Bank jobannoncer fra blandt andet aviser, de store virksomheders hjemmesider og digitale medier.
- Stigningen er ikke så stor inden for detailhandlen, som den er i andre brancher, men den er der. Det kan blandt andet skyldes, at detailhandlen traditionelt benytter mange ufaglærte, og dem er der færre af lige nu, fordi et rekordhøjt antal af de unge er begyndt på længerevarende uddannelse, siger Kaare Danielsen, direktør for Jobindex A/S.
Sammenligner man antallet af stillingsopslag i detailhandlen for 2. kvartal 2015 med 2. kvartal sidste år, er der sket en stigning på 16,7 pct. - antallet ligger dog stadig 5,5 procent under 2005, før krisen satte ind.
Coop og Dansk Supermarked har dog endnu ikke oplevet, at koncernernes butikker ikke kan få kvalificeret arbejdskraft.
Kan bremse vækst
Dansk Erhverv mener, at der skal skæres ned i overførselsindkomsterne, hvis ikke mangel på arbejdskraft skal bremse væksten i detailhandlen.
- Med de lønninger, det er muligt at give i detailhandlen, er der en ulige konkurrence mellem at være på overførselsindkomst og at arbejde i detailhandlen, siger Peter Halkjær, arbejdsmarkedspolitisk chefkonsulent i Dansk Erhverv.
- Hvis ledigheden fortsætter med at falde, vil detailhandlen i sidste ende have problemer med at udnytte potentielle vækstmuligheder. En ufaglært medarbejder kan eksempelvis ikke erstatte en faglært, hvis en kæde vil ekspandere med en ny butik, siger Peter Halkjær.
Dansk Handelsblad fortalte for få uger siden, at antallet af detailelever, der indleder deres praktik som skolepraktik, i årets første halvdel er steget 26 pct., og nogle elever falder helt fra, hvis de ikke får en praktikplads.
Dansk Erhverv mener da også, at detailhandlen har et ansvar for at uddanne salgsassistenter.
- Men detailhandlen påtager sig faktisk et meget stort ansvar, og set i forhold til hvor mange faglærte, der arbejder i branchen, uddanner detailhandlen rigtigt mange sammenlignet med andre brancher, siger Claus Rosenkrands Olsen, uddannelsespolitisk chef i Dansk Erhverv.
Af Helle-Karin Helstrand
hkh@dhblad.dk
Foto: Helle-Karin Helstrand
Fire arbejdsmarkedsregioner melder om mangel på salgsassistenter.