Planklagenævn: Netto får alligevel tilladelse til ny butik

Salling Group 28. jan 2020 - 2 min læsetid
This describes the image
Foto: Salling Group

Meldingen fra Planklagenævnet er klar: Vesthimmerlands Kommune har været for langsomme til at nedlægge forbud mod nye butikker i den nordlige del af Farsø. Dermed har Netto frie tøjler til at bygge en ny butik i området.

Det skriver Nordjyske Stiftstidende.

Vesthimmerlands Kommune forsøgte ellers at blokere for den nye butik ved at nedlægge et §14-forbud mod dagligvarebutikker. Det skulle forhindre Netto i at købe to ejendomme på hjørnet af Nørregade og Holmevej i Farsø og omdanne dem til en ny butik over for den eksisterende Aldi.

Forbud kom for sent

Ifølge Planklagenævnet er kommunen i sin gode ret til at nedlægge et sådan forbud, men i det konkrete tilfælde har man simpelthen, ifølge nævnet, reageret for langsomt. Ifølge Planklagenævnet modtog kommunen en officiel henvendelse om planerne allerede 18. april 2018, men forbuddet blev først nedlagt 5. september 2019 med meldingen om, at der skulle etableres en ny lokalplan, som ville cementere forbuddet.

Dansk Handelsblad har tidligere omtalt, hvordan kommunen fra henvendelse har præcis ét år til at nedlægge forbud eller give tilladelse. Derfor kan Netto nu frit fortsætte med planerne for den nye butik.

- Afgørelsen kommer fuldstændig bag på mig, men det er sådan, det er. Og vi må jo rette ind, siger Uffe Bro (S), formand Vesthimmerlands Kommunes tekniske udvalg, til Nordjyske Stiftstidende.

Frygter for bymidten

Forbuddet fra kommunen blev oprindeligt vedtaget på et byrådsmøde 29. august 2019, hvor 17 ud af 23 byrådsmedlemmer stemte for. Flertallet i byrådet frygtede dengang, at anlæggelsen af endnu en dagligvarebutik i den nordlige ende af Farsø vil påvirke midtbyens handelsliv negativt, da det trækker handel væk fra bymidten og Farsøs Rådhuscenter, hvor en stor del af byen forretninger i dag er samlet.

Dengang var det dog ikke alle byrådsmedlemmer, som delte den bekymring.

– Vi mener, det vil forskønne området deroppe enormt. At det skulle gå ud over centret tror jeg ikke en døjt på, det sagde jeg også sidste gang. Hvis man skal være lidt kynisk, kan man sige, at er der så en dagligvarebutik nede i centret, der må lade livet, er det sådan, det er, sagde Brian Christensen fra Dansk Folkeparti dengang.

Opdateret 10. nov 2020

Vil du vide mere?