Nordjyske restriktioner flytter handel

Salling Group 12. nov 2020 -
This describes the image
Foto: Helle-Karin Helstrand

Trafikken ned ad Skalborg Bakke mod Nordjyllands største indkøbscenter Aalborg Storcenter er lørdag formiddag stort set lige så tæt, som den plejer.

Dog er det mod sædvane muligt at få en parkeringsplads lige foran hovedindgangen til centret, hvor blandt andet Bilka ligger.

Aalborg Storcenter er ramt af de restriktioner, som statsminister Mette Frederiksen meldte ud fredag aften. De betyder, at borgerne i syv kommuner i det nordjyske ikke må rejse over en kommunegrænse og således heller ikke til Aalborg, der ikke er ramt af restriktioner.

- Aalborg Storcenter er et regionalt center med kundegrundlag fra hele Nordjylland, og efter nedlukning af stort set hele Nordjylland samt Vesthimmerland konstaterer vi et fald i kundestrøm for uge 45 på 17 pct., siger centerchef for Aalborg Storcenter Preben Bjerregaard i en mail til Dansk Handelsblad.

Han forklarer en del af faldet med, at en større del af kunderne undlader at tage hele husstanden med på shoppingtur.

- I den positive ende hører vi fra butikkerne, at salg pr. kunde er øget, hvilket dog nok ikke redder hele situationen, siger han.

Rammer de store butikker

Fra Bilka lyder det, at salget gik bedre end ventet, og at kunderne overholder alle regler.

- Vi havde nok og måske ikke så overraskende lidt færre kunder end samme weekend sidste år, men søndag var faktisk bedre end samme søndag sidste år. Det havde vi ikke havde forventet, situationen taget i betragtning, siger pressechef Kasper Reggelsen, Salling Group.

- Vi tror på, at kunderne har købt stort ind, og at vi får nogle stille hverdage nu, siger han.

Aalborg Storcenter udvider årets Black Friday til Black Week med udvidede åbningstider.

I Hjørring, der er en af de lukkede kommuner, ligger et andet af Nordjyllands store indkøbscentre, Metropol, med blandt andet Kvickly.

Souschef i Kvickly Jacob Holm fortæller, at varehusets kundestrøm de seneste dage er faldet med i gennemsnit 20 pct.

- Vi er ikke lige så hårdt ramt, som under den store nedlukning, men jeg tror, at nogle er utrygge ved at handle i et center. Til gengæld har vi den seneste uge øget vores salg via Coop.dk Mad med 50 pct. Det opvejer ikke tabet af kunder, men det hjælper, siger Jacob Holm.

Må gerne køre med bus

De nedlukkede kommuner er ifølge kædedirektør for købmandskæderne Spar, Min Købmand og Letkøb, Richo Boss, ”Spar-land”, og langt de fleste af de butikker, han er direktør for, nyder godt af nedlukningen.

- Spar er med 23 butikker stærk i Nordjylland, og når vi ser bort fra den håndfuld butikker, der er afhængig af kunder udefra - som eksempelvis turister, så har de øget omsætningen siden nedlukningen, siger Richo Boss.

Han tilføjer, at kæden i øjeblikket har stigende tocifrede vækstprocenter.

- Men jeg er spændt på, hvordan de kommende uger kommer til at gå for de nordjyske butikker. Medarbejderne går en hård periode i møde, når den offentlige transport ikke længere kører, siger Richo Boss.

Nordjyllands Trafikselskab har dog siden meddelt, at borgere med en kritisk funktion gerne må køre med busserne over kommunegrænserne. Blandt de kritiske funktioner nævnes dagligvaremarkedet.

”Eneste krav er at de skal medbringe et brev fra deres arbejdsgiver om, at de varetager en kritisk jobfunktion”, hedder det i pressemeddelelsen.

Transportministeriet anbefaler dog stadig, at arbejdsgiverne forsøger at tilrettelægge arbejdet, så færrest mulige medarbejdere skal krydse kommunegrænserne.

De nedlukkede kommuner er Hjørring, Frederikshavn, Brønderslev, Jammerbugt, Vesthimmerland, Thisted og Læsø.

Opdateret 7. jan 2021