Netto-byggeri skudt ned for anden gang

Salling Group 13. sep 2019 -
This describes the image
Plan om Netto Farsø kommune Arkivfoto: Henrik Frydkjær

I den lille vesthimmerlandske by Farsø med omkring 3400 indbyggere er planerne om en Netto-butik indtil videre skrinlagt.

Det er konklusionen efter et byrådsmøde 29. august, hvor 17 af 23 byrådsmedlemmer stemte for at nedlægge et § 14-forbud, hvilket betyder, at der ikke må anlægges dagligvarebutik i nordbyen, hvor Netto ønsker at placere sig.

Her skulle den ellers ligge overfor en Aldi, mens der centralt i byen ligger både Rema 1000, Fakta og SuperBrugsen.

Flertallet i byrådet frygter, at anlæggelsen af endnu en dagligvarebutik i den nordlige ende af Farsø vil påvirke midtbyens handelsliv negativt.

Det var dog ikke alle byrådsmedlemmer, der var enige i beslutningen om at afskære Netto muligheden for at åbne en butik i den nordlige ende af byen.

- Vi mener, det vil forskønne området deroppe enormt. At det skulle gå ud over centret tror jeg ikke en døjt på, det sagde jeg også sidste gang. Hvis man skal være lidt kynisk, kan man sige, at er der så en dagligvarebutik nede i centret, der må lade livet, er det sådan, det er, sagde Brian Christensen fra Dansk Folkeparti.

Grundejere vil sagsøge

Når sagen trækker overskrifter, skyldes det blandt andet, at det oprindelige juridiske grundlag for at afvise Nettos butiksansøgning var ugyldigt.

For selv om det i kommuneplanen ikke er tilladt at placere dagligvarebutikker i det konkrete område i nordbyen, er der intet til hinder for det ifølge lokalplanen - som var det, Netto ansøgte ud fra. Og kun sidstnævnte er et juridisk bindende dokument.

Derfor kom § 14-forbuddet, som betyder, at selv om der ikke for nuværende står i lokalplanen, at man ikke må anlægge en dagligvarebutik, er sådan et forbehold stadig en mulighed.

Af den grund må man godt afvise en ansøgning. Det skal bare ske inden for et år efter ansøgningen.

Sidste ord er endnu ikke skrevet om denne sag. Mindst en af grundejerne, der stod til at tjene penge på et frasalg af jorden, har indbragt sagen for Planklagenævnet, som nu skal tage stilling til Vesthimmerlands Kommunes beslutning.

Desuden arbejder grundejeren på at få ført en retssag mod kommunen for at få kompensation for det tabte ejendomssalg, der var betinget af, at der måtte opføres en dagligvarebutik, skriver Nordjyske Stiftstidende.

Opdateret 10. nov 2020