Nedsatte varer øger madsalg
Salget af de såkaldte madspildsvarer rammer ikke salget af friske fødevarer i Dansk Supermarked. Koncernens butikker samler alle de fødevarer, der nærmer sig sidste holdbarhedsdato, i nogle få kølere, og det får kunderne til at købe mere mad.
- Umiddelbart kan vi ikke se, at salget af nedmærkede varer kannibaliserer på kategorierne. Nogle kunder går direkte efter de kølere, hvor de nedsatte varer er, og køber til fryseren. Men det, de havde planer om at købe, ryger fortsat ned i indkøbsvognen. Andre lader sig inspirere af køleren, når de vælger aftensmad, siger kommunikationskonsulent i Dansk Supermarked, Maia Lindstrøm Sejersen og tilføjer, at der jo ikke er tale om tonsvis af varer.
- Det er marginaler, for vi er også blevet bedre til at købe ind. Men vi sælger ikke mindre skiveskåret pålæg, selv om den kategori også findes med en gul "tilbudssky". Vores styksalg og indtjening er øget, fordi vi nu sælger varer, der tidligere blev kasseret, fortæller Maia Lindstrøm Sejersen.
Dansk Supermarked har i mange år mærket varer, der var tæt på sidste holdbarhedsdato, med en gul "sky" og en billigere pris, men den seneste tid har mange af koncernens butikker samlet de nedmærkede varer i nogle få kølere.
- Over kølerne er der skilte, så vores kunder kan se, at her kan de få et godt tilbud, siger Maia Lindstrøm Sejersen.
Det er hovedsagelig på kølevarer, koncernens butikker har succes med at sælge til nedsat pris.
- Føtex har eksempelvis her i sommermånederne reduceret kassation af kølevarer med 15 pct., men det handler ikke alene om at sælge varerne billigere. Teknologien med indførsel af SAP på alle kategorier betyder, at vi nøje kan følge kassationen og dermed finde ud af, hvilke varer vi skal bestille i mindre mængder, siger Maia Lindstrøm Sejersen.
Kassationen af frugt og grønt er i føtex faldet med 10-20 pct., og på brød er den faldet med 50 pct. sammenlignet med sidste år.
Dansk Supermarked forventer at komme ud af 2015 med et fald i kassation på mere end 20 pct. sammenlignet med 2014.
Af Helle-Karin Helstrand
hkh@dhblad.dk
Arkivfoto: Mette Krull
Dansk Supermarkeds butikker samler nedsatte fødevarer i kølere.