Minister kræver skilte om salg af sprut og smøger udskiftet
Inden april skal alle skilte, der fortæller om aldersgrænser for salg af tobak og alkohol, skiftes ud i landets butikker.
De nye skilte er designet af Sundhedsministeriet, der også leverer præcise anvisninger for, hvor de skal placeres. Alt sammen fremgår af en ny bekendtgørelse, der trådte i kraft ved årsskiftet.
Man skal være 18 år for at kunne købe cigaretter. Det ved de fleste; og alle butikker, der sælger cigaretter, skilter med aldersgrænserne for både alkohol og cigaretter.
Men de skilte, som kæderne selv har lavet, er altså ifølge sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) ikke længere gode nok. Ifølge bekendtgørelsen skal de nye skilte op inden 1. april, og ”Skilte skal være placeret inden for en afstand af 1,5 meter fra hver betalingskasse og skal være synlige ved alle betalingskasser. Skilte skal placeres i en højde mellem 1 meter til 1,75 meter fra gulvet”, lyder det blandt andet i bekendtgørelsen.
I de mindste butikker, der blandt andet er medlemmer hos Nærbutikkernes Landsforening, NBL, kan de detaljerede regler give problemer, mener formand Torben Pedersen.
- Det er et lovkrav, at vores medlemmer skal sætte de nye skilte op, så det gør de selvfølgelig – og vi oplyser dem om de nye regler både via vores medlemsblad og nyhedsmails. Men med de meget detaljerede krav, der er til placering af skiltene, kan det godt blive lidt kringlet, og nogle butikker skal måske møblere om. Vi kunne godt have ønsket lidt friere muligheder for placering, siger han.
Rigide regler
Skiltene gælder alene for alkohol og tobak, selv om der er aldersgrænser for salg af andre varer som medicin, fyrværkeri og spil også. Det undrer adm. direktør i Reitan Convenience, Jesper Østergaard.
- Vi havde gerne set, at de forskellige ”kontorer” havde samarbejdet, så alt kunne være samlet, siger han.
7-Eleven har som andre kæder deres egne skilte.
- Men nu med de nye regler må vi erstatte det, vi selv har lavet. Vi skal nok finde plads til skiltene på synlige placeringer i butikkerne, siger Jesper Østergaard.
Coop har tidligere efterspurgt materiale fra ministeriet. Men da det ikke fandtes, har dagligvarekoncernen også udviklet egne skilte.
CSR-direktør Signe Freese beskriver den nye bekendtgørelse som meget rigid.
- Med en meget detaljeret angivelse af, hvor skiltene skal stå, ligger der en høj grad af detailstyring i bekendtgørelsen, siger hun.
Tilfredshed i Salling Group
Underdirektør i De Samvirkende Købmænd, DSK, Claus Bøgelund Nielsen, er enig i kritikken fra både Coop og 7-Eleven.
- Det virker overflødigt med krav om helt nye skilte, når der i årevis har været pligt til at skilte med aldersgrænserne. Og det er overraskende, når en regering, der bekæmper administrative byrder, vil regulere opsætningen af skilte så præcist, som tilfældet er, siger Claus Bøgelund Nielsen.
DSK har i sit høringssvar til Sundhedsministeriet ytret ønske om, at skiltningen også kom til at dække medicinsalget, hvilket ikke er tilfældet.
Salling Group, der ejer kæderne Netto, Føtex og Bilka, ser derimod opsætningen af de nye skilte som en naturlig forlængelse af, at koncernen skjulte tobakken sidste år.
- Vi skjulte tobak fra hylderne i sommeren 2018 og er stolte af at kunne konstatere, at det har betydet et markant fald i salget af tobak fra vores butikker. Som en naturlig forlængelse heraf skilter vi naturligvis med aldersgrænser for køb af tobak, medicin og alkohol efter Sundhedsstyrelsens anvisninger, lyder det fra koncernen.
Tavshed fra ministeriet
Den største forskel på de eksisterende skilte og de nye fra ministeriet er, at der er fokus på ID. Således fremgår et af øverste linje på skiltene, at ”vi spørger om ID”.
Dansk Handelsblad har stillet en række spørgsmål til sundhedsministeren via dennes særlige rådgiver og senere i både Sundhedsministeriets og Sundhedsstyrelsens presseafdelinger, men det er ikke lykkedes at få svar.
Dansk Handelsblad ønskede blandt andet at få svar på, hvorfor det er nødvendigt med en så detaljeret anvisning på skiltenes placering, og om man har observeret problemer med den nuværende skiltning.
Avisen har også spurgt til, hvilke sanktioner en ukorrekt skiltning vil få.
Det vil i fremtiden være Sikkerhedsstyrelsen, der har tilsynspligten med overholdelse af aldersgrænserne for salget.