Lukkelov redder en trecifret millionomsætning i små supermarkeder
Dagli’Brugserne, Spar, Min Købmand og LetKøb måtte i påsken sande, at nogle kunder valgte dem fra til fordel for de store supermarkeder og varehusene, da de ekstraordinært åbnede dørene i 14 helligdagstimer i påsken.
- Vi vil miste et stort tocifret millionbeløb i helligdagene, hvis alle landets dagligvarebutikker må holde åbent hele tiden, siger kædedirektør for Spar, Min Købmand og LetKøb, Richo Boss.
De ekstra åbningstimer skærtorsdag og påskelørdag fik blandt andre Føtex, Bilka, Kvickly og Rema 1000, efter at Salling Groups topchef Per Bank havde plæderet for åbning af de store varehuse som Bilka for at sikre ekstra corona-afstand under påskeindkøbet.
Hvis suspenderingen skulle ende i en total afskaffelse af lukkeloven, vil det, som efter tidligere liberaliseringer af lukkeloven, koste butikker - blandt andet i Dagrofa-regi, mener Richo Boss.
- Nogle butikker ligger med en omsætning, så de risikerer at bukke under, hvis de mister helligdagene, siger han.
Kædedirektør for Dagli’Brugsen, Torben B. Andersen, siger, at det er svært at sætte tal på, hvad Dagli’Brugserne mistede, fordi de generelt ligger omsætningsmæssigt godt i øjeblikket.
- Men der er ingen tvivl om, at det vil ramme Dagli’Brugsen, hvis butikkerne ikke får lov at beholde helligdagene for sig selv. Vi vil miste omsætning svarende til et stort tocifret millionbeløb, siger han.
Nethandlen vil øges
Uden corona må det forventes, at flere vælger de små supermarkeder fra, hvis lukkeloven forsvinder og lader de store holde åbent på de 13,5 dage, som lukkeloven dækker i dag. De fire kæder i Coop og Dagrofa med små og mindre lokale butikker kan altså miste noget, der ligner et trecifret millionbeløb.
Dertil kommer tabet i en lang række andre nærbutikker som blandt andet NærKøb. Detailhandelsekspert og ejer og direktør i Retail Instistute Scandinavia Henning Bahr siger, at de lokale dagligvarebutikker i dag er betydeligt bedre rustet til at klare konkurrencen med de store, hvis lukkeloven skulle blive fjernet.
Det skyldes dels en modernisering af butiksnettet, dels den øgede og strukturerede borgerfinansiering. Han tror på, at borgerne vil handle mere lokalt i fremtiden, men en del af handlen vil i tiltagende grad foregå på nettet, og det skal de lokale butikker holde sig for øje.
- De små lokale butikker skal ikke være helt ligeglade med lukkeloven, men skal de også tænke i nethandel med både muligheden for at bestille på nettet og hente i butikken og udbringning, siger Henning Bahr.