Kæder: Mundbind er frivilligt for medarbejdere
Dagligvarehandlen har for længst iværksat flere tiltag, der skal dæmme op for smitterisikoen blandt kunder og medarbejdere. Det drejer sig blandt andet om opsætning af plexiglas ved kassen, afstandsmarkører på gulve, håndsprit og øget butikshygiejne.
Endnu har ingen dagligvarekæde herhjemme dog krav eller generelle anbefalinger om mundbind til hverken medarbejdere eller kunder.
Både Coop og Salling Group har sendt mundbind ud til butikker, der er placeret i kommuner med et højt smittetryk, så medarbejdere selv kan vælge, om de vil gå med mundbind eller ej, meddeler de.
- I forlængelse af myndighedernes nye anbefalinger, som har til hensigt til at begrænse Covid-19-smitte, leverer vi i dag mundbind til vores butikker i de særligt udsatte kommuner. Salling Group har siden pandemiens start prioriteret sikkerheden for medarbejdere og kunder højt med en stribe sikkerhedsforanstaltninger som blandt andet afstandsmærker, afskærmning og håndsprit. Vi følger myndighedernes anbefalinger nøje, og da de nu anbefaler mundbind, skal vores medarbejdere naturligvis også have mundbind til rådighed, hvis de ønsker at anvende det som yderligere beskyttelse, siger Jakob Krogsgaard Nielsen, kommunikationsrådgiver i Salling Group.
- Vi følger myndighedernes anbefalinger. Lige nu afventer vi specifikt retningslinjer for Silkeborg Kommune, der blev nævnt på mandagens pressemøde. Så er det stadigvæk anbefalingerne om afstand og god håndhygiene, der er i fokus. Vores corona-task force følger naturligvis situationen meget tæt, og vi er klar til de regler og retningslinjer, der måtte komme, lyder det fra Lars Aarup, kommunikations- og analysechef i Coop Danmark.
Kritik fra Rema 1000
De mange coronatilfælde i Aarhus samt myndighedernes krav om mundbind i kommunens offentlige trafik, tømte hurtigt butikkernes lagre af mundbind.
Efterfølgende har udvalgte aarhusianske apotekere og Matas-butikker fået tilsendt ikke færre end fem millioner mundbind fra et nationalt lager for værnemidler til at sikre den kæmpe, lokale efterspørgsel.
Hos Rema 1000 var kædens kommunikationschef Jonas Schrøder tirsdag noget forundret over, at mundbindene ikke sættes til salg i Rema 1000 og den øvrige dagligvarehandel.
"I dag siger Jacob Bundsgaard (borgmester i Aarhus) til Stiften, at alle kan være med til at fordele de nationalt indkøbte mundbind. Så ringede jeg til kommunen: Alle bind er givet til Matas og apotekerne. Ærgerligt: Vi havde solgt dem langt billigere end apotekerne", skriver kommunikationschefen på Twitter med henvisning til, at 50 stk. type 1 mundbind sælges for op imod 250 kr. i aarhusianske apoteker mod f.eks. 99 kr. i Matas.
Overfor Stiften forsvarer Jacob Bundsgaard fordelingen af mundbind med, at der i første omgang var behov for at handle hurtigt. Nu er der også store forsyninger af mundbind på vej ud i dagligvarekæderne, lyder det ifølge B.T. fra kæderne.
I alt har det nationale lager i alt indkøbt 90 millioner mundbind, der primært er forbeholdt sundhedsvæsenet, men som også kan gå til at sikre forsyningen ved lokale coronaudbrud.
Salling-støttet undersøgelse på vej
Alt mens krav om mundbind i særlige situationer og i særlige områder i landet er nyt herhjemme, er det udbredt i mange øvrige coronaramte lande.
I Danmark har sundhedsmyndighederne været forbeholden over for brugen, da der ifølge de danske sundhedsmyndigheder ikke var evidens for, at mundbind havde en effekt mod coronavirus.
For at fjerne usikkerheden omkring, om mundbind beskytter mod Covid-19 gik flere forskere fra fire hospitaler i Region Hovedstaden i midten af april i år i gang med at undersøge mundbinds effekt overfor sygdommen.
Det skete med en bevilling på 5 mio. kr. fra Salling Fondene.
Samtidig har mange medarbejdere fra Salling Groups butikker været med i undersøgelsen. Undersøgelsens resultat ventes offentliggjort om kort tid.
Læs også: Myndigheder anbefaler mundbind på indkøb i Silkeborg