Intensiv indsats reducerer røverier i Netto
Discountkæden Netto har siden 2014 oplevet et fald i mængden af røverier på 87 pct.
Det dækker over en reduktion fra 75 røverier og kassedyk i 2014 til 10 i 2017, og faldet sker i en periode, hvor kæden har udvidet butiksnettet med ca. 75 butikker. Niveauet for røverier er det samme i år.
- Vi havde som resten af branchen en periode med mange røverier – ikke mindst da den ændrede lukkelov betød, at vores butikker fik længere åbningstider, og dermed oftere har åbent i de mørke timer, siger landedirektør i Netto Brian Seemann.
Netto investerede i kontanthåndteringssystemer, så medarbejderne i de fleste butikker i dag ikke kan komme til sedler og mønter. Tobakken er i en automat på lageret, så der ikke er cigaretter i butikken, og al spiritus er bag disken. Også videoovervågningen er blevet bedre.
Kæden har haft et enkelt røveriforsøg i en butik med SafePay, men stort set alle røverier i Netto er blevet opklaret – blandt andet fordi videoovervågningen er god.
- Det vigtigste for os, er medarbejdernes sikkerhed. Det har også betydning, når vi skal rekruttere nye, siger Brian Seemann.
Han mener, at den indsats, som kæden har gjort i forhold til de ansatte, har været mindst lige så vigtig som de fysiske tiltag. Indsatsen sker blandt andet via arbejdsmiljøkonceptet NettoCare, som kæden introducerede i 2008.
- NettoCare er en paraply, der med begreberne ”sundhed, trivsel og sikkerhed” dækker over arbejdsmiljøet bredt, og vores indsats med arbejdsmiljøet gav os Arbejdsmiljøprisen 2014. Som en vigtig del er, hvordan medarbejderne forebygger røverier, og hvordan de agerer under og efter et røveri, fortæller Brian Seemann.
Sikkerhed skræmmer røvere
Knap halvdelen af Nettos butikker holder åbent 8-22 – resten har åbent flere timer. En halv snes holder åbent hele døgnet.
- Der sker røverier og kassedyk hele døgnet, men de fleste sker i de mørke timer i butikker, der ligger lidt øde. Derfor har nogle af de mest udsatte butikker vagt, ligesom vi har et kørende vagthold. Vores interne revision og distriktschefer kører også rundt og besøger butikkerne både i dag- og aftentimer, fortæller landedirektøren.
Alle medarbejdere er instrueret i, at der altid skal være synligt personale i butikken, og at dørene skal være lukkede.
- Kommer der en lidt suspekt udseende person ind i butikken, hilser de pænt på, så vedkommende ved, at personalet har set ham. Det kan godt skræmme en røver væk, når vi sender et signal om, at vi har styr på det. Føler de ansatte sig utrygge, har de et kald til både politiet og til vores kørende vagter. Jeg ved det jo af gode grunde ikke, men jeg gætter på, at det rygtes, at det ikke kan betale sig at røve en Netto, siger Brian Seemann.
Den generelle udvikling i mængden af røveri mod detailhandlen viser et fald fra 2014 til 2017 på 36 pct., og i år er der igen sket en mindre stigning.
Udvikling i mængden af røverier fra 2014 til 2017:
Forretninger og tankstationer: minus 36 pct.
Netto: minus 87 pct.