Hver tredje ungarbejder skal forlade jobbet ved det fyldte 18 år
Når unge i job fylder 18 år, er det hver tredje, der må sige farvel til arbejdspladsen. Det viser en ny undersøgelse fra Rockwool Fonden ifølge Ugebrevet A4.
En stor del af de unge er ansat i dagligvarehandlen, hvor de mister jobbet, fordi kæderne ikke har råd til at betale mere for arbejde, der kan betrides af unge ufaglærte under 18 år.
- Vi vil gerne beholde folk, hvis vi kan finde et arbejde til dem, som kræver et højere kvalifikationsniveau end de funktioner, som ungarbejderne udfylder, og det gør vi i vidt omfang. Men det er ikke realistisk for os at betale en højere løn, end vi gør nu, til de medarbejdere, der sidder i funktioner, som ikke kræver særlige kvalifikationer. så mange som hver tredje af dem en fyreseddel i fødselsdagsgave ifølge ny undersøgelse, siger informationsdirektør i Coop Jens Juul Nielsen.
Fagforbundet HK mener, at kæderne bør beholde de unge og kræver en lovændring.
Venstres beskæftigelsesordfører Hans Andersen frygter, at en lovændring på området vil få negative konsekvenser.
- Man kan forestille sig, at der vil være opgaver, som ikke bliver løst, fordi virksomhederne vil frygte at skulle betale løn til ansatte over 18 for at varetage funktioner, som passer til 16-17-årige. Jeg tror, en eventuel ny lovgivning ville skabe barrierer for, at unge kan komme ind og blive en del af arbejdsmarkedet og give dem en erhvervserfaring, som er guld værd, siger Hans Andersen til Ugebrevet A4.
Undersøgelsen viser, at andelen af unge med job er på cirka 53 procent for dem, der er 17 år og 11 måneder. Ser man derimod på de unge, der er 18 år og 1 måned, så er kun 38 procent af dem i job.