Handlen skal halvere salg af plastikposer på fem år
Danske forbrugere benytter i gennemsnit 80 indkøbsposer om året. Det tal skal ned på det halve inden 2023, og den indsats skal dansk dagligvarehandel være en del af.
Det lægges der i hvert fald op til i en plastikhandlingsplan, som regeringen kommer med i denne uge. I den indbydes der til et frivilligt samarbejde mellem Miljø- og Fødevareministeriet, Coop og Dansk Erhverv.
Sidstnævnte repræsenterer store dele af detailhandlen, Salling Group og De Samvirkende Købmænd, hvor Dagrofa og Rema 1000 er medlemmer.
Som en del af udspillet er også et forbud mod at forære poserne væk, som store dele af udvalgsvarehandlen gør i dag.
Dagrofa har været med i forhandlingerne med ministeriet, og Mogens Werge, der er CSR-direktør i koncernen, siger, at der er gode muligheder for at reducere antallet af poser, især i udvalgsvarehandlen, hvor poser ofte er gratis.
- Vi har i modsætning til udvalgsvarehandlen aldrig givet bæreposer væk, hvilket i sig selv skaber en begrænsning, men dagligvarehandlen kan sikkert gøre mere. Vi har blandt andet introduceret et nylonnet til 10 kr., som kan anvendes hundreder af gange, siger Mogens Werge og tilføjer, at koncernen kun sælger de tykke poser, der kan anvendes flere gange.
Hans kollega i Coop, Signe Freese siger:
- En halvering af bæreposeforbruget er ambitiøst, men vi er overbeviste om, at vi kan få de danske forbrugere med på den.
Salling Group forsøger blandt andet med pant på plastikposer i nogle Netto-butikker at reducere forbruget. Det har fået salget af plastikposer til at falde med godt 11 pct. på Fyn og godt 15 pct. på Bornholm.
- Gennem vores samarbejde med Danske Erhverv har vi deltaget i forskellige grupper, og vi synes, udspillet ser rigtigt fint ud, da det er en god løsning for miljøet, siger presseansvarlig i Salling Group, Kasper Reggelsen.
Genbrugsposer til frugt og grønt
Som en del af handlingsplanen er også et forbud mod de tynde plastikposer, men kun dem med hank. Det er således stadig tilladt at benytte de små tynde poser, der blandt andet ligger i frugt og grønt-afdelingen samt ved kasselinjen.
"De små poser uden hank har en hygiejnemæssig funktion i dagligvarehandlen og kan være svære at undvære," lyder det fra Miljø- og Fødevareministeriet, der ikke umiddelbart forventer, at forbruget øges, selv om de tynde poser med hank forsvinder.
Dagligvarehandlen arbejder dog også på at reducere forbruget af disse. Således lancerer Føtex efter nytår en genbrugspose til frugt og grønt.
- Vi er også begyndt at spørge, om kunden vil have udleveret poser til tekstiler i stedet for automatisk at udlevere en pose, siger Kasper Reggelsen.
Dagrofa søger ligeledes alternativer til de tynde poser.
- Vi har testet en genbrugspose, som forbrugerne kan anvende til frugt og grønt, men de er indtil videre ikke til salg i vores butikker, siger Mogens Werge.
I et EU-direktiv kræves det, at forbruget af plastikposer reduceres til 40 poser per person inden 2025.
Der er dog ifølge Miljøministeriet ikke fuldstændigt sammenfald mellem de poser, som direktivet omhandler, og de, som benyttes i dansk detailhandel. Sidstnævnte er tykkere og bedre egnet til genbrug.