Fyn er fin

Salling Group 18. nov 2015 -
This describes the image
Skrevet af: Henrik Denman

Der er så dejligt ude på landet. Det er der også på Fyn med bølgende landskaber og hyggelige byer. Men der er en anden grund til, at mange holder af et bo i de små og mellemstore byer – og det er det gode udbud af dagligvarebutikker.

Tag nu Kerteminde i det nordøstlige hjørne af Fyn. Med sine knap 6.000 indbyggere er det en af Fyns mellemstore byer. Hovedparten af byens butikker i Kerteminde bymidte ligger langs Langegade, hvor strøget er udformet, så der kan køre biler og dermed sikre liv også uden for sommerperioden, hvor en del turister besøger byen.

Lige uden for bymidten ligger de to mest betydende dagligvarebutikker, SuperBrugsen og Netto. Mens antallet af udvalgsvarebutikker i byen er faldet jævnt siden årtusindskiftet, har dagligvarehandlen holdt fast og sikret forbrugerne i by og på land omkring Kerteminde en god dagligvareforsyning.

Fokus på Fyn

Sådan er det overalt på Fyn, og ifølge en ny analyse er det ikke mindst planlovens fortjeneste, at der fortsat er en god dagligvareforsyning på landet.

Analysen er udarbejdet af analysefirmaet Institut for Center-Planlægning (ICP), der gennem mange år har fulgt butiksudviklingen tæt overalt i landet.

Den nye analyse fortæller, at planloven overordnet har virket på dagligvareområdet, og da udviklingen på Fyn kan tages som et billede på den landsdækkende udvikling, lyder konklusionen, at det tydeligt fremgår, at ”dagligvareforsyningen på trods af et vigende folketal i de mindste byer fortsat er opretholdt”.

Udviklingen

Rapporten nævner en række faktorer, som har påvirket udviklingen.

Konkurrencen mellem butikkerne foregår ikke kun i en by, men også mellem byerne.

De lempede åbningstider har mere eller mindre fjernet grundlaget for mindre dagligvarebutikker, kiosker og servicestationers salg af dagligvarer, og mange af dem er lukket.

Hertil kommer bevægelsen fra land til by.

ICP når imidlertid frem til, at butiksforsyningen inden for dagligvarer i de mindre og mellemstore byer næppe har været bedre end den er i dag. Ikke mindst discountbutikkerne har med held etableret sig i mindre byer og i mange bydele i de store byer.

”Samlet set vurderes udviklingen inden for dagligvareområdet stort set at være i overensstemmelse med formålet med planlovens detailhandelsbestemmelser, mens det ikke på samme måde vil være tilfældet med udviklingen inden for udvalgsvareområdet,” lyder konklusionen.

Nethandlen

Udviklingen har derimod været anderledes inden for udvalgsvarer. Udvalgsvarehandel er meget påvirket af e-handel, og nogle udvalgsvarebrancher er blevet overhalet af den teknologiske udvikling, f.eks. fotohandlen.

Mens e-handel har sat sit klare præg på udviklingen i udvalgsvarehandlen, spiller e-handen med dagligvarer fortsat en lille rolle i Danmark.

Nethandel med dagligvarer udgør i dag en-to pct. af den samlede dagligvareomsætning, men ICP vurderer, at niveauet inden for de næste 10 år vil være vokset til op mod 8-10 pct. af den samlede dagligvareomsætning.

Af Henrik Denman
hede@dhblad.dk

Foto: Colourbox

Opdateret 10. nov 2020