Fødevarebranchen forpligter sig på halvering af madspild i 2030
Opdateret 29.9
Listen er meget, meget lang over de virksomheder og organisationer i dagligvarehandelen og blandt fødevareleverandørerne, som nu forpligter sig på at have halveret madspildet om 10 år.
Det indebærer desuden en logisk forpligtelse til at måle omfanget af madspildet i dag.
Initiativet "Danmark mod madspild" bliver præsenteret i anledning af den første nationale madspildsdag i dag, 29. september.
Brancheorganisationerne Dansk Industri, Dansk Erhverv og Landbrug & Fødevarer er også medunderskrivere.
- Madspildet i Danmark skal ned. Det belaster klimaet og miljøet helt unødigt, når vi bruger ressourcer på fødevarer, der ender i skraldespanden. Derfor er det rigtig vigtigt, at erhvervet nu går seriøst ind på denne dagsorden. Det er et sikkert skridt i den rette retning, at nogle af de helt store spillere fra branchen skriver under i dag, siger fødevareminister Mogens Jensen i en pressemeddelelse fra Miljø- og Fødevareministeriet.
Blandt underskriverne er store aktører som Arla, Danish Crown, Salling Group, Coop, Rema 1000, Aldi, Hørkram, Nemlig.com, Carlsberg, Naturmælk, Nestlé, Stryhns, Meyers Madhus, Kohberg, McDonald’s, Dagrofa, Årstiderne, Orkla, Peter Larsen Kaffe, Carletti samt en række offentlige hospitaler.
Læs også Tænketank: Behov for bindende madspildsmål
Den nye fælles målsætning svarer til den, som markedsleder Salling Group lancerede tilbage i 2017 under sit gamle navn, Dansk Supermarked.
Koncernen lancerede Danmark mod madspild året efter, men dengang var tilslutningen ikke så stor.
Læs også Så meget mad smider Dansk Supermarked ud
Indsats i hjemmet
Ifølge pressemeddelelsen ender omtrent 700.000 tons mad i skraldespanden hvert år. To tredjedele stammer samlet set fra forskellige led i fødevarebranchen, mens den sidste tredjedel bliver spildt i hjemmene. Og den mængde skal også nedbringes via diverse råd.
- Hvis alle i verden levede som os danskere, havde vi brug for knapt fire jordkloder. Det går bare ikke. Vi skal gøre noget ved vores klimabelastning, og her kommer vi simpelthen ikke udenom, at vi alle sammen hver især skal skrue ned for vores madspild. Det er godt for miljøet og klimaet - og ikke mindst privatøkonomien, siger Mogens Jensen.