Enklere mærkning gør det lettere at bekæmpe madspild
Det skal generelt være enklere at drive virksomhed i Danmark uden for mange byrder, der spænder ben for vækst og effektivitet.
Det gælder i særlig grad også indenfor dagligvarebranchen, der er blandt de brancher med flest regelsæt. Derfor har det rådgivende organ Virksomhedsforum med repræsentanter fra Dansk Erhverv, Landbrug & Fødevarer, LO samt De Samvirkende Købmænd givet deres anbefalinger til regeringen til, hvordan det kan gøres enklere at drive dagligvarebutik i Danmark.
Sidste år før sommerferien fremsendte forummet i alt 31 konkrete intiativer til den da-værende erhvervsminister Troels Lund Poulsen (V) om lempelser i reglerne.
Et af de forslag, der siden er blevet gennemført, er en ændring af mærkningsreglerne på madvarer, der nærmer sig sidste holdbarhedsdato.
Før måtte butikkerne nemlig ikke ændre prisen på en vare uden også at ændre enheds-prisen, - med mindre det skete på den sidste handelsdag før udløbet af holdbarhedsfristen.
For at få varen solgt hurtigst muligt, var der derfor et ønske fra branchen om at kunne sætte prisen ned nogle dage før udløbet af holdbarhedsfristen, uden at skulle bruge unødig tid på også at ændre enhedsprisen.
Derfor foreslog Virksomhedsforum reglerne ændret, så prisændringen ikke behøver ske på sidste handelsdag, men blot indskrænkes til tilfælde, hvor der er tale om rabat på grund af risiko for fordærv.
Og det forslag har regeringen besluttet at vedtage som en del af den nye markeds-føringslov, der altså gør det lettere at justere priser og reducere madspild i butikkerne. Til glæde for blandt andet Dansk Supermarked.
- I Dansk Supermarked Group er vi meget optaget af at reducere madspild. Derfor er vi også tilfredse med, at det nu bliver lettere for detailhandlen at mærke varer ned frem mod sidste salgsdato, så vi kan mindske mængden af produkter, vi ellers vil være tvunget til at smide ud. Udover at komme kunderne til gode er fokus på madspild for os ganske enkelt en fornuftig måde at drive forretning på, udtaler kommunikationsdirektør Mads Hvidtved Grand.
Ensartet brandtilsyn
Af de 31 forslag er ni blevet vedtaget gennemført, mens ni andre er delvist gennemført og yderligere seks er under behandling. Et af de forslag, der ligeledes gennemføres, er en evaluering af det lovpligtige energieftersyn hvert fjerde år, der er en stor udgiftspost for mange af Dansk Erhvervs medlemsvirksomheder.
Et andet område, som Virksom-hedsforum har fået forenklet og vil ensarte, er det kom-munale, lovpligtige brandtilsyn, hvor mange detailkæder ofte er støt på forskellige krav fra kommune til kommune.
- Når man, som vi, har ca. 300 ens butikker fordelt på landets kommuner, og fortsat har planer om at åbne endnu flere rundt om i landet, koster det os tid og ekstra planlægning at indrette vores butikker efter de enkelte kommuners praksis for brandtilsyn. Derfor glæder vi os over udsigten til ens regler på området, udtaler Jørgen Modvig, teknik- og indretningschef hos Rema 1000.
Udover de allerede gennemførte lempelser er seks forslag under behandling. Et af de forslag omhandler en lempelse af reglerne for butikkernes økologiregnskab, der blandt andet forhindrer, at butikkerne selv producerer deres økologisk brød og opskærer det økologisk kød ude i butikkerne.