Discountbutikker overtager Bornholms dagligvarekunder
Datoen ligger endnu ikke fast, men beslutningen er truffet: Coop lukker SuperBrugsen i Rønne og satser på i stedet at åbne en discountbutik i Fakta-kæden.
Dermed følger butikken og Coop den strømning, der allerede er godt i gang på Bornholm.
I mange år havde Netto som den eneste discountkæde fem butikker på øen.
I dag er der yderligere to Rema 1000-butikker, to Lidl og én Fakta. Og nu er nummer to Fakta på vej, såfremt Coop får tilladelsen.
SuperBrugsen i Rønne er ikke den første, der bukker under for discountbølgen. I foråret 2017 lukkede Spar i Nexø.
Købmand Jørgen Larsen begrundede dengang lukningen overfor Bornholms Tidende med konkurrencen fra Fakta og senest Lidl, der åbnede i Nexø i efterår 2016.
– Jeg kan kun sige, at det er forbrugeren, der bestemmer. Vi har mange faste kunder og brugere, og det gør rigtigt ondt for de mange ældre, som ikke kan komme rundt i byen. Lidl kom som nummer chok og tog endnu mere, og de købestærke kunder går i discountbutikkerne, sagde Jørgen Larsen til avisen.
Han er medejer af yderligere to Spar-butikker i henholdsvis Gudhjem og Aakirkeby. De to butikker gav i det seneste regnskab et overskud på tilsammen 820.000 kr.
Kort efter Spars lukning måtte LokalBrugsen i Nyker - også i foråret 2017 - smide håndklædet i ringen på grund af dalende omsætning.
Allerede i efteråret 2014 lukkede en Spar-butik i Rønne. Det er der den ene af Rema 1000's butikker i dag har til huse.
Lidls anden butik åbnede i 2017 i Rønne, og kæden er rigtigt godt tilfreds med modtagelsen.
- Vi har ikke aktuelle planer om flere butikker på Bornholm, men vi udelukker ingen muligheder. Vores butikker går rigtigt godt, siger Morten Vestberg, kommunikationschef i Lidl.
Ville have syv discountbutikker
Antallet af dagligvarebutikker på Bornholm er samlet set steget fra 27 butikker i 2015 til 29 i dag, men bornholmerne køber ikke flere dagligvarer, fordi discountbutikkerne er kommet til.
Tværtimod er omsætningen i dagligvarehandlen faldet med godt 5 mio. kr. fra 1,292 mia. kr. i 2014 til 1,286 mia. kr. i år, viser tal fra Supermarkedshåndbogen fra Retail Institute Scandinavia.
I samme periode er indbyggertallet faldet med 563 borgere. Det store indryk af discountbutikkerne, der snart har fordoblet deres antal, begyndte i 2015 med, at politikerne i Bornholms Regionskommune besluttede sig for at slippe flere dagligvarebutikker løs på øen.
Baggrunden var ifølge Forslag til kommuneplantillæg nr. 1, detailhandel: "en række henvendelser med ønsker om etablering af nye dagligvarebutikker på Bornholm".
Daværende viceborgmester på Bornholm, Søren Schow (V), sagde dengang til Dansk Handelsblad, at han håbede på, at det ville lykkes med en ny lokalplan at få syv nye discountbutikker til øen.
Øen havde dengang en discountandel på 30 pct., mens den i resten af landet lå på ca. 40 pct.
– Vi tvinger ikke borgerne til at handle i discountbutikkerne. Vil borgerne handle i en butik, der er dyrere end discountbutikkerne, kan de fortsat gøre det. De borgere, der i dag handler i de små butikker, vil formentlig blive ved med det. De har jo længe haft mulighed for at vælge discount, sagde viceborgmesteren.