De unge skal have grundig instruktion
Kunderne i Kiwi i Lystrup er meget forskellige denne onsdag eftermiddag, da Dansk Handelsblad har fået lov at kigge indenfor.
Der er moren med sin datter, den skjorteklædte mand med sin ligeså velklædte hustru, manden i sit malerplettede arbejdstøj, en kvinde med tørklæde og en flok unge - alle sammen borgere i Aarhusforstaden, der har 10.000 indbyggere fordelt i parcelhuskvarterer og socialt boligbyggeri.
En tilsvarende forskel gør sig gældende for personalet, der - ud over butikschef Birgitte Meller - tæller souschefen, tre fastansatte, der for fleres vedkommende er ufaglærte, en elev og knap 30 ungarbejdere.
- Jeg er selv meget struktureret og ser en god uddelegering af dagens arbejde som en af mine vigtigste opgaver. Men det er nødvendigt at bruge energi på at lære de unge grundigt op, hvis butikken skal være præsentabel og ikke rode, siger 30-årige Birgitte Meller, der kun har ledet butikken siden 1. maj.
- Man kan eksempelvis ikke forvente, at de unge ved, hvad det betyder at "trimme". De ved heller ikke nødvendigvis, hvornår en frugt eller en grøntsag ikke længere er frisk, siger Birgitte Meller, der gør meget ud af praktisk undervisning af sine medarbejdere.
- På et personalemøde vælger jeg eksempelvis at tage alle med ud i frugt og grøntafdelingen. Har jeg om morgenen fundet noget frugt, der er for gammelt, har jeg gemt det. Så kan jeg kan vise de unge, hvad det betyder, at frugten ikke længere er god nok til at ligge på hylderne. Jeg kan også vælge at tage dem med ud til hylderne for at demonstrere, hvordan en reol skal se ud, når den er trimmet, siger butikschefen, der også tager billeder i butikken til illustration.
Ville være leder
Birgitte Meller møder hver dag klokken 6.30 og får dagens kontorarbejde fra hånden, inden de første medarbejdere møder. Hun vil være i butikken sammen med medarbejderne det meste af dagen.
- Når de første kommer klokken syv, har jeg overblik over dagens opgave og har planlagt, hvem der skal lave hvad. Alle sætter pris at kende deres opgave, og så kan de samtidig være glade for, når de har nået dem, siger butikschefen og tilføjer, at hun altid følger op på, om opgaverne er udført.
Birgitte Meller er uddannet i Sallings dametøjsafdeling, og efter nogle år der som uddannet salgsassistent havde hun lyst til at prøve noget andet.
- Jeg valgte Kiwi - blandt andet fordi jeg der kunne se en mulighed for at komme fremad. Men også fordi arbejdet i Kiwi ville give mig god mulighed for at få kontakt med mange forskellige mennesker. Jeg vil gerne være leder, fordi jeg oplever en glæde ved at have ansvar og ved at være med til at udvikle mine medarbejdere. De vokser med opgaverne og kan hele tiden klare nye udfordringer, siger Birgitte Meller.
Handler om planlægning
Hun indledte sin karriere i Kiwi med to år i Egå. Det første år som kasseassistent. Det andet som ansvarlig for frugt og grønt.
- Derefter kom jeg til Hornslet, hvor jeg var souschef de sidste to år, mens jeg var ledertrainee og tog kurser på Dagrofa Akademiet. Der fik jeg en god værkstøjskasse til at lede en butik, siger Birgitte Meller, der blev hentet til Løgten for at blive konstitueret butikschef, mens hun afsluttede sin lederuddannelse.
- Jeg blev rigtig glad og stolt, da jeg for nylig blev opfordret til at overtage Lystrup, der er en større butik, siger butikschefen, der har en kæreste, men endnu ingen børn.
- Men den dag, jeg skal have børn, kan det sagtens hænge sammen med mit arbejde. Det hele handler om planlægning, siger Birgitte Meller.
''Det er nødvendigt at bruge energi på at lære de unge grundigt op, hvis butikken skal være præsentabel og ikke rode. ''
BIRGITTE MELLER, BUTIKSCHEF"
FAKTA OM KIWI LYSTRUP:
Kiwi flyttede sin Lystrupbutik til Lyshøjen i en nybygget 670 kvadratmeter stor butik i januar 2014. Et år efter fik den certifikat på at være svanemærket. Butikken har i alt 35 ansatte.