Dagligvarehandlen benytter i stor stil ulønnede virksomhedspraktikanter

Salling Group 25. nov 2019 -
This describes the image
Praktikpladser gratis arbejdskraft coop HK handel Arkivfoto: Ulrik Samsøe Figen
Skrevet af: Søren Tougaard

Er det et stort samfundsansvar at tage imod ulønnet virksomhedspraktikanter i forsøget på at hjælpe de ledige tættere på arbejdsmarkedet og en tilværelse som selvforsørgende? Eller er virksomhedspraktikanter i virkeligheden blot gratis arbejdskraft?

Svaret afhænger i høj grad af, hvem man spørger.

Det står dog uden for enhver diskussion, at virksomhedspraktik er en særdeles populær ordning i dagligvarehandlen.

Tilbage i marts i år fremlagde daværende beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) omfanget af aktiverede personer i virksomhedspraktik og løntilskud blandt de største hjemlige virksomheder overfor Folketingets Beskæftigelsesudvalg.

I alt havde 34 store virksomheder mere end 50 aktiverede personer i 4. kvartal 2018.

Og ud af i alt 7.016 personer i virksomhedspraktik, var de 4.057 personer i praktik i dagligvarehandlen i løbet af de tre måneder i 4. kvartal. Det svarer til, at 58 pct. af alle indgåede virksomhedspraktikker i de store danske virksomheder sker i dagligvarehandlen.

Virksomhedspraktik i stor stil

Den virksomhed i Danmark med flest indgåede virksomhedspraktikaftaler i Danmark i 4. kvartal sidste år var Coop-koncernen med 1.943 – tæt forfulgt af Salling Group med 1.847.

Hos Coop ser man virksomhedspraktik som en naturlig del af virksomhedens samfundsansvar.

- I Coop er vi i omegnen af 40.000 medarbejdere, så de 1.943 skal ses i relation til dette. Coop er en virksomhed, som har en tydelig ansvarlighedsprofil, som jobcentrene gør brug af. Dels for at hjælpe folk tilbage til arbejdsmarkedet, dels for at få afprøvet borgere med længerevarende ledighed. Der kan også være borgere, som ønsker et brancheskifte, men som ikke ved, hvad det vil sige, at arbejde i en dagligvarebutik, siger Jens Romundstad, HR-direktør i Coop Danmark.

HK Handel kalder virksomhedspraktik for gratis arbejdskraft, som bliver finansieret af skatteborgernes penge. Er virksomhedspraktik gratis arbejdskraft i Coop?

- Det vil jeg afvise. Det er på ingen måder gratis for os at have praktikanter. Der sker fejl ved kasseoptællinger, varer går itu under håndteringen, kunder får måske heller ikke den betjening, de har krav på – og går derfor i andre butikker. Vi skal sætte personale af til at vejlede og oplære og deltage i opfølgende møder med praktikant og sagsbehandler samtidig med, at vi skal udfærdige blanketter, rapporter og mere til. Vi gør jo alt dette, fordi vi gerne vil bidrage til, at ledige borgere får en mulighed for at komme i gang igen, og fordi vi har brug for nye medarbejdere, siger Jens Romundstad.

Få praktikanter kommer i arbejde

I HK Handel er man særdeles skeptisk overfor effekterne af virksomhedspraktikordningen. Den skepsis er ikke blevet mindre, efter fagorganisation med hjælp fra analysefirmaet Højbjerre Brauer Schultz har undersøgt brugen og omfanget af virksomhedspraktik i detailbranchen.

Undersøgelsens resultater blev offentliggjort i juni og viste blandt andet, at 15 pct. af de borgere som har haft et praktikforløb i detailbranchen, er i fast job efter et år, men at det kun er syv pct. af dem, som har fået et job i detailbranchen.

- Tallene råber til himlen. Hvis man vil de ledige det bedste, skulle man i stedet tilbyde dem løntilskud i stedet for virksomhedspraktik, hvor der er langt bedre udsigter til efterfølgende at komme i job, siger Cliff Præstegaard, formand for HK Østjylland.

Coops HR-direktør medgiver, at der i dag ikke er nær så mange virksomhedspraktikanter, der ender med at få et job i Coop efter endt praktik, som der tidligere har været.

- Når ledigheden falder, bliver der længere og længere mellem de super gode kandidater, og så er det også naturligt, at vi ikke opererer med de høje procenter af borgere, som bliver ansat efter endt praktik.

- For nogle år siden var tallene anderledes. Da havde vi en succesrate omkring 25 pct., som endte med en ordinær ansættelse, men eftersom ledigheden blandt de jobparate er faldet, så ses det selvfølgelig også på tallene i dag, siger Jens Romundstad.

Hos HK Handel mener man, at den omfattende brug af virksomhedspraktik dels har fjernet ca. 2.400 faste job i detailbranchen, dels spærrer vejen ind på arbejdsmarkedet for de medlemmer, som lige nu står uden job trods en rekordlav ledighed på landsplan.

- Vi har 300 ledige salgsassistenter i HK Østjylland. Min påstand er, at de stort set alle sammen ville kunne få et arbejde, hvis der ikke var en ordning med virksomhedspraktik, siger Cliff Præstegaard.

Han er dog ikke selv fortaler for at afskaffe ordningen helt.

- For den gruppe, som er eller har været psykisk syge - f.eks. som følge af krigstraumer – der er virksomhedspraktikken god, fordi de lærer at stå op om morgenen, at tage et socialt ansvar og være sammen med kollegaer. Men der er jo også mange andre, som slet ikke behøver virksomhedspraktik. Akademikere, der ikke kan få job, sender man også i virksomhedspraktik. Det giver ikke megen mening, siger Cliff Præstegaard.

ANTAL VIRKSOMHEDSPRAKTIKANTER (4. KVT 2018)

Coop Danmark og Fakta: 1.943
Salling Group: 1.847
Dagrofa: 125
Løvbjerg Supermarked: 86
Aldi: 56
Lidl: Ingen tal offentliggjort
Rema 1000: Ingen tal (offentliggøres ikke per butik)
Kilde: Notat, Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering

Opdateret 10. nov 2020