Bymidterne får færre butikker
Bymidter over hele landet oplever en tilbagegang i antallet af butikker, men til gengæld er detailhandlen udenfor bymidterne blevet styrket i mindre og mellemstore byer.
Naturstyrelsen har lavet en analyse af detailhandlens udvikling siden 2008 i 10 udvalgte byer over hele landet. Det faldende privatforbrug gennem kriseårene har reduceret grundlaget for detailhandlen over hele landet, og gennem perioden er der blevet færre butikker i de 10 byer, men butiksarealet er vokset.
De store byers vækst er aftaget, viser analysen af Aarhus og Kolding, mens flere mellemstore og mindre byer har vundet frem.
Planlovens mål
En af analysens konklusioner er, at bymidterne taber handel til detailhandlen i resten af byerne. Sammenlignet med udviklingen i detailhandlen uden for bymidterne har bymidternes andel af byernes butikker, areal og omsætning i de fleste byer været faldende:
"Udviklingen i analyseperioden harmonerer således ikke med planlovens mål om, at detailhandelsudviklingen primært skal ske i bymidterne," konkluderer analysen om den bymidteorienterede udvikling.
Adm. direktør John Wagner, De Samvirkende Købmænd, mener dog ikke, at analysen overrasker.
– Man skal være opmærksom på, hvilke byer der er med i undersøgelsen. Det er jo ikke udkantsdanmark, og det er ikke mindre byer, men forholdsvis store byer.
– Den udvikling, der er sket i disse byer, er typisk, at der kan være lukket nogle supermarkeder inde i byerne, og til gengæld er der kommet nogle discountbutikker uden for byerne.
Oplandseffekt
John Wagner mener, at mange af byerne desuden er ramt af endnu større byers oplandseffekt.
– Flere af byerne har ikke en Ikea, hvad de heller aldrig får, eller en Elgiganten, hvad de heller aldrig får, eller for den sags skyld en Bilka, hvad de heller aldrig får, og de er ramt af den nærmeste storbys oplandseffekt.
– Samtidig har vi haft en finanskrise i den periode, analysen dækker, som på mange vareområder har holdt detailhandelsomsætningen nede, og vi har en nethandel, som har været stærkt stigende i de år. Der er derfor efter min mening ingen overraskelser i analysen, men der er en meget kraftig betoning af, hvor vigtigt det er, at der er et samspil mellem forretningslivet i bymidten, kulturinstitutioner med mere, hvis man skal opretholde levende og attraktive bymidter, og hvis man ikke har det for øje i den kommunale planlægning og bare tillader endnu mere detailhandel uden for bymidterne, så forsvinder de attraktive bymidter, siger John Wagner.
Byernes udvikling
Analysen viser, at væksten i detailhandlen i Aarhus og Kolding er aftaget.
Holbæk har fra et meget højt niveau i 2003 haft svagt faldende dækningsgrad.
De mellemstore og mindre byer har, med undtagelse af Tønder, i store træk fastholdt deres dækningsgrader og dermed stort set fastholdt deres position i oplandet.
Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Naturstyrelsen, da planloven er ved at skifte resort til Erhvervs- og Vækstministeriet.
Henrik Denman
hede@dhblad.dk
Flere bymidter har mistet butikker siden højkonjunkturen i 2007-08. Haslev på Sjælland har således mistet omkring hver tredje butik siden 2008.
Foto: Henrik Denman