Bæredygtig Netto-butik skal sætte ny standard for kæden

Salling Group 29. jun 2020 -
This describes the image
Illustration: Netto

For lige godt to år siden præsenterede Netto sit nye og meget anderledes butikskoncept i en nybygget butik på Kongelundsvej på Amager. Nu tilføjer den Salling Group-ejede discountkæde endnu en dimension til sit koncept:

Fremtidens Netto-butikker skal som udgangspunkt være certificerede med en bæredygtighedscertificering, DGNB.

Som den foreløbig eneste fritliggende dagligvarebutik med en sådan certificering tager Salling Group i denne uge første spadestik til en ny butik i Bygholm Bakker i Horsens.

- Det er ikke raketvidenbskab men helt logisk, at ikke kun vi, men hele dagligvarebranchen, må tænke bæredygtighed ind, når vi bruger så mange penge på at bygge nye butikker og renovere de eksisterende. Byggeriet er en stor synder, når det kommer til CO2-udledning. Vi går her efter en DGNB Guld-certificering, siger konceptdirektør i Netto siden juli 2017 Jeff Salter.

Han er også medarkitekt på det nye koncept 3.0 i kæden.

Bæredygtigt træ

Et DGNB-certificeret projekt kan både være en bygning eller en bydel, der er vurderet på miljømæssig kvalitet, økonomisk kvalitet, social kvalitet, teknisk kvalitet og proceskvalitet.

- I byggeriet er også fokus på både kunder og medarbejdere. Som en lille, men ikke ubetydelig ting, kan medarbejderne fra frokoststuen gå ud på en terrasse. Når det kommer til kunderne, inviterer vi dem indenfor, mens vi bygger, så de kan følge med i, hvorfor vi larmer og forstyrrer, siger Jeff Salter.

C.F. Møller Architects har tegnet butikken, hvor mursten er skiftet ud med bæredygtigt produceret træ, der er sat sammen på en måde, så materialerne let kan genbruges. Taget er et såkaldt sedumtag - et sadeltag med græs, der bidrager til varmelagring og nedkøling i butikken, og store vinduespartier lukker dagslys ind i butikken. Dertil kommer et bassin til opsamling af regnvand og p-pladser med mulighed for opladning af el-biler.

- Lægmand kender ikke DGNB-certificeringen, men det gør man til gengæld i byggebranchen. Vi ville sætte barren højt, så man selv i byggebranchen ville løfte øjenbrynene; vores opdrag til arkitekten var derfor at få den bedste certificering med udgangspunkt i ikke kun energi, men også bæredygtighed, siger Jeff Salter.

Ikke dyrere at bygge

Butikken skal være delvis selvforsynende med energi, der blandt andet kommer fra solceller, køle- og fryseanlæg benytter vandkøling og ikke CO2, og butikken er bedre isoleret end "normale" byggerier.

- Hvor meget, vi sparer i energi, er svært endnu at sætte tal på. Vi skal se en butik i drift først, siger Jeff Salter.

Han vil ikke fortælle, hvad det konkrete projekt koster.

- Vi forventer, at kvadratmeterprisen, når vi har bygget de første 10-20 butikker, vil holde det niveau, som vi ligger på i dag i de nuværende butikker. Men det er klart, at de første byggeprojekter er dyrere, indtil entreprenører og håndværkere er helt inde i konceptet, og vi har fået det justeret, siger Jeff Salter.

Han forventer ikke, at vedligeholdelsen vil være anderledes end i de nuværende butikker.

Også i Polen og Tyskland

Målet er, at butikken i Horsens skal åbne før jul. Og den bliver ikke den sidste - hverken i Danmark - eller i Polen, hvor Netto netop har lagt 301 butikker oven i de eksisterende 386 med købet Tescos butiksnet i Polen, eller i Tyskland, hvor Salling Group har 340 butikker.

- Vi har selvfølgelig diskuteret projektet med vores kolleger i Polen og Tyskland, og de er yderst tændte. Modellen skal tilpasses forholdene i de enkelte lande, men rammerne vil være de samme. Jeg gætter på, at den første bæredygtige Netto i Polen åbner næste år, siger Jeff Salter.

Den nye butik er fritliggende, mens en hel del af kædens andre butikker - ikke mindst i hovedstaden - er integreret i byggerier med boliger. Det giver selvfølgelig udfordringer.

- Når vi lægger billet ind på en butik, når nye placeringer udbydes, er det med et projekt som denne butik, og det giver os helt sikkert et plus. Selvfølgelig skal tegningerne tilpasses den placering, som en ny butik har, og ikke alle steder kan det gennemføres fuldt ud, siger Jeff Salter og tilføjer, at flere bæredygtige Netto-butikker vil dukke op i landskabet i løbet af de næste par år.

Netto har ligeledes planer om at inddrage så mange af de bæredygtige tanker som muligt, når en butik skal konverteres fra det gamle til koncept 3.0. Ca. hver femte af Nettos butikker er i dag indrettet efter koncept 3.0.

Fakta om DGNB-certificering:

- Green Building Council Denmark blev i 2010 etableret som et dansk råd for bæredygtighed i byggebranchen

- tager udgangspunkt i den tyske bæredygtighedscertificering, DGNB - men er tilpasset den danske lovgivning

- fokus er på en bæredygtighedscertificering frem for en miljøcertificering.

- bygger på en helhedsorienteret forståelse af bæredygtighed: der evalueres ud fra en miljømæssig, teknisk, proces, social og økonomisk bæredygtighed

- helhedstanken skal sikre, at et byggeri eller byområde er levedygtigt på lang sigt

Kilde: Green Building Council Denmark

 

Opdateret 10. nov 2020