Arla og Danish Crown blandt landets største virksomheder

Salling Group 26. okt 2018 -
This describes the image
Foto: Arla Foods

Arla Foods fastholder sin position som en af landets største virksomheder. Det viser Berlingskes årlige opgørelse over Danmarks 1000 største virksomheder målt på omsætning, Guld 1000.

Med en omsætning i 2017 på 77 mia. kr. ligger Arla midt i top-ti på en fjerdeplads - et nøk op fra sidste års femteplads. Også i top-ti finder man Danish Crown, Carlsberg og Salling Group.

Salling Group beholder sin plads som nummer ti takket være en omsætning sidste år på 58 mia. kr. Men der er kun 2 mia. kr. op til nærmeste konkurrent, Ørsted, som ligger på niendepladsen, viser Berlingskes analyse.

Flere dagligvareaktører scorer højt

I det hele taget kan dagligvarekæder, foodserviceselskaber og fødevarevirksomheder bryste sig af en plads på top-1000.

Inden for handelskategorien ligger både Salling Group, Coop, Rema 1000, Dagrofa og grænsehandelskæmpen Fleggaard i top-ti. Det nye på listen er, at Rema 1000 har overhalet Dagrofa og nu ligger på en samlet 30.-plads med konkurrenten lige i hælene.

Det er 59 mio. kr. i omsætning, der adskiller de to. Dagrofas dårligere placering i forhold til sidste år tilskrives især lukningen af Kiwi-kæden, som påvirkede 2017-regnskabet.

For fødevarekategorien ligger Arla, Danish Crown og Carlsberg på de tre øverste pladser i top-ti - som i øvrigt omfatter de to store danske tobaksfabrikker, House of Prince og Scandinavian Tobacco Group.

Bedre polstrede virksomheder

En iøjnefaldende tendens er, at virksomhederne øger soliditetsgraden, altså hvor polstrede de er til at modstå økonomisk uvejr.

Det gælder ikke kun inden for daglig- og fødevarebranchen. Den samlede soliditetsgrad for de 1000 største virksomheder er nu oppe på 44 pct.

- Når man ser på de danske selskaber i det her opsving, er det bemærkelsesværdigt, hvor få store opkøb vi har set. Det plejer at være sådan, at når det går så godt, når aktiekurserne er så høje, så ser man en række spektakulære opkøb. Det har vi ikke set ret meget af i den her optur. Tværtimod er der ophobet store kassebeholdninger, siger Niels Granholm-Leth, aktieanalysechef i investeringsbanken Carnegie, til Berlingske.

Opdateret 10. nov 2020