100.000 ton gammel mad bliver til biogas hvert år
Selv om dagligvarebutikkerne sælger mere og mere mad, der tidligere blev kasseret, fordi det nærmer sig sidste salgsdato, leverer landets dagligvarebutikker fortsat hen mod 100.000 tons madaffald til NC Miljø i Nyborg og i Holsted. De største butikker kan faktisk præstere op mod et helt ton om dagen.
- Det er meget forskelligt, hvor meget madaffald en butik leverer. Nogle har kun 20 kg affald om dagen, mens de store varehuse, der også har egen produktion, kan have op til ét ton om dagen, fortæller direktør i NC Miljø og Ragn-Sells, Massimo Forti.
Ragn-Sells er en international affaldsvirksomhed med anlæg i både Norge, Sverige, Danmark, Estland, Letland og Polen. Virksomheden overtog aktiemajoriteten i NC Miljø i februar i år.
- Mit bud er, at vi modtager cirka 70 pct. af det madaffald, der produceres i danske dagligvarebutikker. Det er helt sikkert mindre, end det ville have været for nogle får år siden, for butikkerne er blevet meget bedre til at sælge det, der nærmer sig sidste salgsdato, siger Massimo Forti og tilføjer, at langt det meste af det affald, virksomheden modtager, har overskredet sidste salgsdato.
- Vi kan også få mad, der har været på gulvet og derfor ikke må sælges, eller fødevarer, der er pakket i forkert emballage eller med forkert deklaration. En lille del af det, vi modtager kan spises. Men det meste er affald, siger han.
Virksomheden modtager også madaffald og fritureolie fra storkøkkener, restauranter og fødevareproducenter.
- Det er der andre end os, der gør, men vi er specialister i at fjerne emballagen fra maden, fortæller Massimo Forti.
Fjerner emballagen mekanisk
For et års tid siden indgik både Dansk Supermarked og Coop aftaler med NC Miljø, og MiljøLogistik henter nu affald fra stort set alle koncernernes butikker for at køre det til NC Miljøs anlæg.
- Fra nogle butikker modtager vi affald hver dag. Fra andre kun en gang om ugen. Madaffaldet køres direkte ind i vores maskine, hvor al emballage undtagen glas fjernes. Derfra kører det automatisk videre i en anden maskine, der fjernes glasset, fortæller Massimo Forti.
Emballagen sorteres og genbruges ligeledes.
- Vi tilsætter vand til pulpen, som jeg kalder massen af madaffald, og sender den videre til biogasanlægget, forklarer Massimo Forti.
På biogasanlægget blandes affaldet med blandt andet gylle og madaffald fra andre virksomheder, inden det omdannes til biogas og gødning.
Mange butikker sparer penge på at levere til NC Miljø i stedet for at sende affaldet til forbrænding.
- Afgiften på at komme af med madaffald varierer meget fra kommunen til kommunen, derfor kan besparelsen på afgiften for den enkelte butik variere fra 0 og 200 kroner per ton affald. Men når man afleverer sit madaffald til os, bliver alt genbrugt, siger Massimo Forti.
Af Helle-Karin Helstrand
hkh@dhblad.dk
Foto: Ulrik Samsøe Figen