Analyse: Kæmpe cadeau til hr. Bank, Salling Group og dansk erhvervsliv
-
Per Bank er med længder den tungeste topchef i dansk dagligvarehandel. Hans track-rekord er imponerende. Med transferen til den canadiske gigant Loblaw rykker Salling Groups topchef op i en eksklusiv dansk topleder-liga i udlandet. Lønposen følger naturligvis med.
Danmarks største detailkoncern, Salling Group, har undergået en vild forandring under 11 år med Per Bank ved styrpinden. Det samme har hovedpersonen.
Med ankomsten af den ingeniør-uddannet Per Bank i 2012 som afløser for den elektriker-uddannet Erling Jensen i chefstolen i daværende Dansk Supermarked, blev der sat en ny kurs for koncernen. Også på direktionsgangen.
Ud røg gamle "købmandsaftaler" og kategorichefer på stribe, ind kom excel-ark og øget fokus på økonomistyring og kontrol. Naturligvis fortsat med koncernens DNA, det gode købmandsskab, som det centrale omdrejningspunkt.
Den ledelsesstil er kun blevet endnu mere synlig overalt i Salling Group i de senere år i takt med, at data og digitalisering er rykket fra økonomiafdelingen og helt ind i direktions- og bestyrelseslokalet.
Ledelsesstilen i Salling Group har altid været hård. Under Herman Salling blev varehuschefer ofte hængt til tørre på de berygtede lørdagsmøder, hvis de f.eks. havde begået selv mindre fejltrin i ugens løb eller kort og godt præsterede under budgettal. Den management by fear-kultur hang også ved op igennem 00'erne.
Tag ikke fejl: Per Bank kan også skære igennem på den hårde måde og rulle beslutninger tilbage som viser sig at være forkerte. Men han har også udviklet en langt mere rund, kommunikativ og synlig side som topleder.
Før fremstod Per Bank indadvendt og til tider usikker i sin fremtoning. Det er for længst fortid.
Under coronakrisen tonede Per Bank med sikker hånd pludselig frem på tv og formanede danskerne om, at de ikke behøvede at hamstre, fordi forsyningssikkerheden var i top. Butikkerne gjorde alt for at danskerne kunne købe ind i så sikkert et miljø som overhovedet muligt, lød budskabet.
Og følger man bare det mindste med i Per Banks færden på sociale medier, vil man også hurtigt opdage, at topchefen lykønsker masser af elever og medarbejdere tillykke med eksamensbeviser og andre flotte resultater.
Per Bank er en topleder, der også fysisk formår at komme ud på gulvet til de ansatte, der driver butikkerne og er hele motoren i den 117 år gamle, aarhusianske købmandskoncern.
Skærpet international profil
Dengang, Per Bank kom til i 2012, var Dansk Supermarked også international med Netto-butikker i Tyskland, Polen og Sverige, men selv om Salling Group siden har forladt det svenske marked, er koncernen kun blevet endnu mere international under Per Banks ledelse.
Det satte Salling Group en tyk streg under med opkøbet af Tescos aktiviteter i Polen i 2020, der har transformeret Netto fra 386 til 650 polske butikker under coronaårene.
Strategien om at være mere international ses overalt i detailkoncernen. Tydeligt markeret med navneskiftet fra Dansk Supermarked til Salling Group i juni 2018.
Navneskiftet skulle dels markere Salling Fondenes tilbagekøb af koncernen fra A.P. Møller-Mærsk og rødderne tilbage til Ferdinand og Herman Salling, der har opbygget fundamentet, dels at virksomheden i dengang og nu er langt mere end blot end en dansk dagligvarekoncern.
Netop løsrivelsen fra A.P. Møller-Mærsk har været et helt afgørende skridt under Per Banks ledelse. Selv om "tilbagekøbet" samlet kostede et tocifret milliardbeløb, har det frigjort koncernen til at være herre i eget hus og kaste en langt større del af det årlige overskud tilbage til samfundet via Salling Fondenes klækkelige donationer, som ikke mindst Aarhus' kultur-, sports- og byliv nyder godt af.
Selv Karin Salling har ytret, at Herman Salling aldrig var gået med til at give så mange penge væk.
Forandringen ses også i bestyrelsen. Helt frem til 2020 var den tidligere Mærsk-boss Nils Smedegaard Andersen bestyrelsesformand i Salling Group. En post, han sad tungt på i 12 år.
I 2020 kom norske Bjørn Gulden til som bestyrelsesformand. Dengang var den tidligere Pandora-topchef CEO for Puma. Fra i år er han blevet ny topchef hos Adidas, hvor han har afløst danske Kasper Rørsted.
Fra Superligaen til Champions League
Kontinuitet er et nøgleord i Salling Groups historie. Det gælder i ledelsen, i regnskaberne og kædenavne.
Under Per Bank løber Salling Groups samlede overskud op i over 17 mia. kr. Egenkapitalen er igen blevet velpostret med små 10 mia. kr. efter tilbagekøbet fra A.P. Møller-Mærsk.
På toplinjen er koncernen gået frem med over 11 mia. kr. under Banks ledelse til i 2021 at passere 66 mia. kr.
Formentlig runder toplinjen 70 mia. kr., når koncernen om få dage præsentere regnskabet for 2022, hvor topchefen også har bebudet et milliardoverskud trods et år præget af skyhøje råvarepriser, energipriser og ikke mindst en inflation, der har lagt en dyne over købelysten overalt i verden.
Det har alt sammen givet genlyd på den internationale retailscene, hvor Salling Group trods mange års fremgang fortsat er en relativ beskeden størrelse.
Dét i en grad, så Canadas største detailhandler Loblaw, der omsætter for 285 mia. kr. og har over 200.000 fuldtids- og deltidsmedarbejdere, så Per Bank som oplagt ny kandidat til det ledige CEO-sæde hos den børsnoterede gigant.
Den globale headhunterproces gennem halvandet år skar feltet ned til fem kandidater, og her faldt valget altså til sidst på Salling Groups 55-årige topchef. Den krævende stilling starter Per Bank i i første kvartal af 2024. Selv kalder bestyrelsesformand i Loblaw, Galen Weston, Per Bank for en "detailchef i verdensklasse". Galen Weston er desuden bestyrelsesformand og topchef i moderselskabet George Weston Ltd.
Godt nok er koncernen børsnoteret, men størstedelen af forretningsimperiet George Weston Ltd. ejes fortsat af Weston-familien, som det har været tilfældet siden 1882.
Med udnævnelsen til CEO og præsident i Loblaw rykker Per Bank i den grad også op igennem rækkerne i det danske topleder-hierarki på den globale scene.
Før tilhørte Per Bank den hjemlige Superliga af topprofiler i erhvervslivet. Det kunne også ses på lønposen, som Dagligvarehandlen ud fra oplysninger i tidligere regnskaber estimerede til at være ca. 30 mio. kr. i 2021, hvilket placerer ham i bunden af top 10 over de største topleder-lønninger i dansk erhvervsliv.
I Canada bliver ansvaret og presset markant større. Som topleder i en børsgigant bliver du målt og vejet konstant.
Det ses også på lønpakkerne i Loblaw, hvor den nuværende øverste leder, COO Robert Sawyer, ifølge flere medier havde en samlet lønpakke inkl. bonusser mv. på 9,3 mio. canadiske dollars sidste år. Det svarer til over 47 mio. kr. Som CEO og præsident kan Per Bank forvente en endnu højere lønpakke end Sawyer.
Ved indgangen til 2023 blev det farvel til to af Danmarks allerstørste topledere på den globale scene. CEO i Adidas Kasper Rørsted takkede af. Det samme gjorde tidligere Lundbeck-topchef Kåre Schultz i den israelske medicinalgigant Teva Pharmaceutical Industries Ltd.
Per Banks forfremmelse til ny topleder i Loblaw er derfor ikke blot kærkommen set med danske erhvervsbriller. Det er også et kæmpe skulderklap til manden selv, hele Salling Group-organisationen og danske lederværdiers markant øget fokus på at være inddragende, styrke den grønne agenda og give tilbage til samfundet.
God vind i det nye job!