Fra flygtning til leder for 37 medarbejdere i Bilka

Salling Group - Navne 6. feb 2024 -
This describes the image
Foto: Salling Group
  • Nasiha Avdic mistede sin mand under krigen i Bosnien og flygtede til Danmark med to små børn. I dag er hun sektionsleder i Danmarks største Bilka og har netop holdt 25 års jubilæum i virksomheden, der tog imod hende som sprogpraktikant i 1998.     

Skrevet af: Søren Tougaard

For nogle går livet og karrierestigen den planlagte vej. Sådan har livet bestemt ikke formet sig for Nasiha Avdic.

Da 54-årige Nasiha Avdic pludselig blev enke, efter at hun mistede sin mand under krigen i Bosnien i 1990’erne, stod hun alene med parrets to små børn. Dengang var det svært at forestille sig, at hun skulle få et liv i Danmark og en lederkarriere i Danmarks største detailhandler.  

I de første år boede hun i et flygtningecenter i Fensmark på Sjælland, hvor den stod på intensive danskkurser, inden hun fik asyl. Herefter kom hun i 1998 i sprogpraktik i Bilka Næstved for at få bedre kendskab til det danske sprog, samfund og arbejdskultur. 

Efter et år fik Nasiha Avdic tilbudt en stilling som salgsassistent, inden titlen blev salgsleder i 2006. Syv år senere blev hun sektionschef for tekstil, sport og dekoration i et barselsvikariat, som efterfølgende blev til en fast lederstilling. Da hendes børn var blevet ældre, flyttede de til Jylland, og Nasiha Avdic fulgte med.

Det betyder, at hun i dag er sektionschef i Bilka Tilst. Hver dag tager hun turen fra hjemmet i Horsens til Aarhus.

Inspireret af kollegaer 

Hun har netop fejret sit 25-års jubilæum i Salling Group med reception, og når hun husker tilbage på sine første år i Bilka, kan hun godt blive imponeret over, hvordan hun klarede det hele.

- Da jeg var salgsassistent, kunne jeg se, at nogle af mine kolleger blev udnævnt til ledere, og ansvaret tiltrak mig. Når jeg tænker tilbage på min barndom, var jeg nok lidt bestemmende, og jeg var ofte den, der viste retningen – men på den gode måde, siger Nasiha Avdic med et smil.

I Bosnien havde hendes afdøde mand et job, mens hun gik derhjemme og passede det yngste barn, som hun havde fået som 20-årig. Under krigen blev hun gravid med deres andet barn, og selv om hun har taget en uddannelse indenfor tekstil på det, der i Danmark svarer til en handelseksamen, havde hun ikke nogen reel baggrund fra erhvervslivet.

- Jeg begyndte fra nul og har arbejdet mig op til at være sektionschef. Jeg ved fra mig selv, at det kan lade sig gøre at nå en lederstilling, hvis man har viljen og tror på sig selv. Den tilgang bruger jeg, når jeg taler med mine kolleger og især de unge mennesker, hvis de mangler selvtillid, og hvis de har brug for at udvikle sig, fortæller Nasiha Avdic.

Overvandt udfordringer 

- Til mit jubilæum tænkte jeg tilbage på dengang, jeg kom til Danmark – der var mine børn samme alder som to af mine børnebørn er i dag – det er gået hurtigt. Der var nogle bump på vejen – jeg var jo alenemor, i et nyt land, med et svært sprog og et helt nyt liv. Jeg blev rigtig god til at planlægge og holde overblik, og det bruger jeg også i dag i mit job som sektionschef. Jeg er uden tvivl rigtig glad for det liv, jeg har fået i Danmark, og jeg er også stolt af mig selv, siger hun.

Især det svære danske sprog var en udfordring i hendes spæde start som leder.

- Jeg har aldrig været i tvivl om det faglige – kun det sproglige. Jeg var bange for, at mine kolleger ikke forstod mig, for dansk er et svært sprog at lære. Jeg har været nervøs for, om jeg har udtrykt mig forståeligt, og jeg har i dag stadig den vane, hvis jeg har holdt møde og spørge, om de har forstået mig korrekt, siger Nasiha Avdic.

Dialogen og sammenholdet med kollegerne er noget af det, hun er mest begejstret for ved jobbet.

- Jeg elsker mit arbejde. Man skal ikke gå på arbejde med ondt i maven, man skal elske det, man laver, for vi er på arbejde i så mange timer om dagen, og så skal det være sjovt. Udviklingen af mennesker og se dem lykkes samt at nå opsatte mål, driver mig helt sikkert. Bilka er mit hjem, og der er ingen tvivl om, at jeg er meget glad for det, Salling Group har gjort for mig.

Opdateret 6. feb 2024