Rekruttering – unge om karriere i dagligvarehandlen: Der mangler prestige 

Rekruttering 20. sep 2023 -
This describes the image
Fotos: Oskar Hammer Sylvestersen
  • Dagligvarehandlen.dk er taget på gaden i Århus for at høre de unges mening om et job i en dagligvarebutik 

De danske dagligvarebutikker har svært ved at besætte deres stillinger, og det kan måske skyldes de unges modvilje for at arbejde i en dagligvarebutik. Dagligvarehandlen.dk har derfor talt med tre unge om deres syn på dagligvarehandlen, og hvorvidt de kunne tænke sig at gøre en karriere i den branche. 

Cecilie Hemmingsen, 21 år og studerende

This describes the image

 

Når man spørger 21-årige Cecilie Hemmingsen, om hun kunne tænkte sig at gøre karriere i en dagligvarebutik, er hun helt sikker i sin sag. Det er et klart nej fra hendes side. 

Grunden til nej’et har hun heller ikke svært ved at begrunde: - Jeg synes, at arbejdsforholdene i en dagligvarebutik lader til at være ret dårlige, og jeg tror simpelthen bare ikke, det er noget, der nogensinde vil interessere mig. 

Hun fortsætter: - Jeg tror også, det kan være et spørgsmål om prestige. I folkeskolen får man at vide, at det er prestigefyldt at tage en lang uddannelse frem for ufaglært arbejde i en dagligvarebutik. 

Cecilie har dog også et bud på, hvordan man kan gøre op med den manglede prestige som dagligvarehandlen har blandt de unge: 

- Jeg tror, det kan være smart, at man allerede som barn bliver introduceret til dagligvarehandlen som karrierevej. Jeg blev i hvert fald ikke introduceret for erhvervsuddannelser eller jobs i dagligvarehandlen. Så man burde prøve at integrere den del tidligt, og gøre det klart allerede for børn, at det også er en vej at gå, og det er helt okay at gå den. 

Thomas Tornhøj, 25 år og studerer historie 

This describes the image

Selvom Thomas Tornhøj selv har arbejdet i en Dagli'Brugsen i fire år, har han aldrig selv gjort sig overvejelser om at gøre det til en karrierevej. Thomas nævner, ligesom Cecilie, at det kan være manglen på prestige, som holder mange fra at arbejde i dagligvarehandlen.

- Jeg tror, det er uddannelsesniveau og nok også en del stereotyper omkring det at arbejde i dagligvarehandlen, som gør, at der ikke er meget prestige i det, siger Thomas. 

Selvom coronakrisen viste Danmarks befolkning, at dagligvarehandlen i høj grad er samfundskritisk, og derfor måske fortjener noget mere anerkendelse, så sker dette ikke. Dette er en problematik, som Thomas også kan nikke genkendende til.

- Ja, der er jo egentlig meget lille sammenhæng mellem, hvad der er prestigefyldt, og hvad der er samfundskritisk. Kloakarbejdere er også samfundskritiske, ligesom dagligvarehandlen, men det vælger folk også fra til fordel for lange uddannelser.  

Thea Munk, 24 år og læser agrobiologi 

This describes the image

Thea Munk kan også se den manglende respekt, der er overfor dagligvarefaget. Men for Thea er det også arbejdsforholdene og opgavetyperne, der gør, at hun ikke kunne tænke sig at tage et job i en dagligvarebutik.

- Jeg tror ikke rigtig, jeg kan håndtere at have et job, der er så ensformigt. En dagligvarebutik er så lille og lukket et sted. Det virker ude fra som nogle ret simple arbejdsopgaver, hvor det er svært at videreudvikle sig, siger Thea Munk. 

Thea har aldrig selv arbejde i en dagligvarebutik, men for hende er det ikke rigtig noget, man gør som en karriere:

- Når man tænker på arbejde i en dagligvarebutik, så tænker jeg på et sabbatår job, og ikke så meget noget, man laver til en karriere og arbejder med senere hen. 

Opdateret 10. nov 2023