Som brødre vi dele…

Reitan 24. jan 2017 -
This describes the image
||||||||| Foto: Helle-Karin Helstrand||Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand|Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand|||Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand|||

Mens vinden hiver i de regnvåde, grønne flag uden for butikken, hersker der en helt anden ro inden for i Kiwi i Grøfthøj ved Aarhus. Det er onsdag, og eftermiddagens rykind har endnu ikke fyldt butikken med kunder.

John Jensen og makkeren Danni Bøggild er i fuld gang med at fylde varer op på butikkens hylder.

De er blandt Kiwis ti købmænd, der er i gang med at teste kædens nye franchisemodel.

Det vil sige, egentlig er det kun John, der er købmand. På papiret er Danni ansat på lige fod med butikkens resterende cirka 30 ansatte. Men i praksis deles de – som altid – om ansvaret.

- Vi har kendt hinanden siden børnehaven og gået i parallelklasse på Kragelundsskolen. Faktisk har vi kun været fra hinanden nogle få år efter folkeskolen, da jeg gik i gang med en elektrikeruddannelse, fortæller John Jensen, der samtidig arbejdede i Kvickly, hvor han senere fik sin uddannelse som salgsassistent.

Danni Bøggild gik i gang med en uddannelse i Alta og kom derefter først til SuperBrugsen. Senere var han med til at åbne Rema 1000 i Tranbjerg.

- Vi manglede en medarbejder i Rema, og så fik jeg John med ind i butikken, fortæller Danni Bøggild.

Sammen i Rema

For syv år siden indledte de deres fælles franchisekarriere, da de sammen blev købmænd i Rema 1000 på Trøjborg i Aarhus. I 2011 åbnede de butik nummer to i samme bydel.

Den gang var den nuværende franchisechef i Kiwi, Lars Thellufsen, ansat i Rema 1000.

- Da jeg foreslog John og Danni, at de åbnede nummer to Rema på Trøjborg, troede jeg, at de ville tage ansvaret for hver sin. Men når jeg besøgte dem, var de altid i den samme butik. Ja, de var endda i gang med at fylde de samme varer op, smiler Lars Thellufsen, der hentede de to til Kiwi, da kæden indledte sin franchisetest.

- Jeg så dem som gode rollemodeller for konceptet, og det er de, siger Lars Thellufsen.

[caption id="attachment_56841" align="aligncenter" width="6016"] Foto: Helle-Karin Helstrand[/caption]

Hjertet med

Købmændene, der begge er 31 år, har begge prøvet at være lønmodtagere, og de er ikke i tvivl om fordelene ved at være herre i eget hus. Ej heller, at de skriver under, når Kiwi om et halvt år afslutter franchisetesten og tilbyder købmændene en kontrakt.

- Jeg har meget mere hjertet med, når det er min egen butik. Det er bare sjovere. Hele mentaliteten er anderledes som selvstændig. Man tænker mere, siger Danni Bøggild og bliver suppleret af John Jensen:

- Jeg tror, ikke jeg kan fungere med, at andre sætter rammerne for min arbejdstid. Vi arbejder flere timer som selvstændige, men vi planlægger selv. Det fungerer ikke for mig at leve efter en manual fra et hovedkontor.

De to møder hver dag klokken 5 om morgenen for at gøre butikken klar.

- Butikken skal se lige så pæn ud om morgenen, når vi åbner, som den gør klokken tre om eftermiddagen, og når vores kærester spørger, hvornår vi kommer hjem, er svaret: Når vi er færdige, griner John Jensen og tilføjer, at for fem år siden handlede det måske også om, at man kunne tjene flere penge som selvstændig.

Barn i vente

- I dag betyder udfordringen mere. Det vigtigste ved mit arbejde er, at det er spændende. Selvfølgelig er det også rart, at jeg ved noget, som Kiwis hovedkontor kan bruge: Min erfaring fra Rema, siger John og tilføjer, at når butikken i Grøfthøj en gang med tiden bliver hverdag, er der andre muligheder.

- Så kan man åbne en ny butik, siger han.

De to kammerater afviser ikke, at de skal have butik nummer to sammen, når de er blevet ”rigtige” købmænd i Kiwi i Grøfthøj.

Det første, der sker, er dog, at Danni skal være far til sommer.

- Vi har jo hele tiden vidst, at vi begge gerne vil have børn, og det er der også plads til, når man er selvstændig, siger John Jensen.

- Jeg har et godt bagland, og så er det jo en klar fordel, at jeg som selvstændig selv planlægger min arbejdstid. Selv om vi arbejder meget, er vi jo ikke i butikken altid, smiler Danni Bøggild.

 

Fakta om Kiwi Grøfthøj

- omsætningen er ikke officiel, men runder nu grænsen, så den fremover holde lukket på helligdage

- salgsarealet er på cirka 850 kvm.

- butikken har cirka 30 ansatte – heraf er otte – inklusive købmændene - faste

 

 

Opdateret 10. nov 2020