Rema overtager hovedparten af Aldis danske butikker

Reitan 9. dec 2022 -
This describes the image
Arkivfoto: Ulrik Samsøe Figen
  • Med op mod 450 butikker efter opkøbet står Rema nu styrket i duellen med Netto om markedsleder-rollen

Så skete det endelig. Efter milliardtab over en årrække opgiver tyske Aldi Nord det danske marked og reducerer antallet af discountkæder til fire. Norskejede Rema 1000 køber 114 af 188 Aldi-butikker. Resten lukker i løbet af 2023, hvis ikke de i stedet bliver overtaget af de øvrige konkurrenter i markedet.

- Aldi åbnede i Danmark i 1977 som den første discountkæde inden for dagligvarer og tjente som en kæmpe inspiration for vores ejer, Odd Reitan, da han åbnede den første Rema i Trondhjem i 1979. Så det er med lige dele ydmyghed og stolthed, at vi nu får lov at bære fanen videre. Opkøbet giver os mulighed for at etablere flere Rema 1000-butikker med selvstændige Rema-købmænd i lokalsamfund, hvor vi ikke er til stede i dag – med produkter af høj kvalitet til lave priser. Vi glæder os til at byde vores nye kollegaer velkommen i Rema-fællesskabet, siger Henrik Burkal, administrerende direktør i Rema 1000 Danmark i en pressemeddelelse.

Handelen skal godkendes af konkurrencemyndighederne, mens parterne ikke ønsker at oplyse nærmere detaljer om prisen på en af de vigtigste handler i dansk dagligvarehandel i årevis. Aldi-salget til Rema 1000 kan sammenlignes med Dagrofas lukning af Kiwi-kæden tilbage i 2017, der mundede ud i, at Salling Group og Netto købte de fleste butikker - og Netto dermed øgede sit forspring til konkurrenten. 

Nu bliver styrkeforholdet mellem de to duellanter om markedsleder-positionen kraftigt forskubbet til fordel for Rema.

Målt på butikker vil Netto med omkring 525 butikker stadig have flest, men den gennemsnitlige Rema har en væsentligt højere omsætning end konkurrenten. I dag har Rema 363 butikker og flere i pipelinen, så med tilførslen af 114 nye butikker ville antallet så småt kunne nærme sig de 500.

Så mange bliver det dog næppe. I et opslag på Linkedin skriver Remas adm. direktør Henrik Burkal bl.a.:

"...vi forventer, at vi med købet kan lave 60-80 Rema-butikker, når vi overtager Aldis butikker".

Dermed vil det blive tættere på 425, maksimalt 450 butikker på den anden side af en stor konverteringsproces.


Satser på Polen og Belgien

Aldi Nord satser lige som Netto og Salling Group på Polen, men også på Belgien.

Der har det sidste par dage gået rygter om, at Aldi ville trække sig fra Danmark, og bemærkelsesværdigt nok ville Aldi ikke afkræfte dem. Og nu er det altså sket.

- Efter nøje gennemgang af aktiviteterne i alle markeder har Aldi Nord truffet en vanskelig, men nødvendig strategisk beslutning om at forlade det danske marked. Det er en beklagelig beslutning for mange af vores loyale og dygtige medarbejdere, som udgør rygraden i Aldis danske forretning, og vi vil gøre vores yderste for at sikre dem den bedst tænkelige fremtid, siger Finn Tang, som bliver den sidste adm. direktør i Aldi Danmarks 45 år lange historie.

Opdateret 11. dec 2022