Rema får start-ja i Rudkøbing

Reitan 9. feb 2021 -
2 min læsetid
This describes the image
Rudkøbings centrale bymidte emmer af gamle bygninger  Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand
  • Et snævert flertal af lokalpolitikerne på Langeland er for at udvide Rudkøbings centerområde. Det kan åbne op for en Rema 1000 på en nedlagt gasværksgrund

Skrevet af: Søren Tougaard

Sjældent har byrådspolitikerne i Langelands Kommune været så splittet i et spørgsmål som tilfældet har været i debatten omkring en ny Rema 1000 med over 100 p-pladser på en nedlagt gasværksgrund på Nørrebro i Rudkøbing.  

Stik imod indstillingen fra forvaltningen og et flertal i Trafik-, Teknik- og Miljøudvalget stemte et snævert flertal i kommunalbestyrelsen mandag aften for at iværksætte en undersøge af at udvide centerområdet i Rudkøbing, så det blandt andet bliver muligt for Rema 1000 at åbne ny butik på Nørrebro.  

Otte af 15 byrådspolitikerne vil se nærmere på muligheden for at udvide kommuneplanens centerområde, heriblandt fire SF'ere med borgmester Tonni Hansen i spidsen.

Det var netop borgmesteren, der selv havde peget på gasværksgrunden som en mulighed, efter han tilbage i efteråret havde afvist Remas ønske om at åbne en butik ved Ringvejen.  

Seks byrådsmedlemmer er modstandere af at placere flere butikker udenfor Rudkøbings nuværende centerområde. Skarpest har modstanden lydt fra den konservative udvalgsformand for trafik-, teknik- og miljø, Bo C. Nissen.  

Modstanderne har argumenteret med, at en udvidelse af centerområdet vil skade den eksisterende detailhandel, som også er konklusionen i en Cowi-rapport udarbejdet i tæt samarbejde med Rudkøbing Handelsstandsforening.  

Samtidig frygter flere mindre købmænd og brugser udenfor Rudkøbing yderligere butiksdød, som vil efterlade ikke-mobile borgere uden en dagligvarebutik, hvis en ny discountbutik i Rudkøbing bliver en realitet. Omvendt peger andre på, at en Rema 1000 vil skabe nye arbejdspladser. 

Endelig har modstanderne også argumenteret for, at den nuværende kommunalplan blev vedtaget så sent som i 2018, og at det lokale erhvervsliv skal have tillid til, at beslutninger rækker længere end tre-fire år ud i fremtiden.  

Øger konkurrencen  

Anderledes lød det fra Dansk Folkepartis Kim Welcher.  

- Hvad er det for en holdning at have at begrænse konkurrence og udvikling. Jo bedre det er for kunderne, jo bedre er det for borgerne. Jeg glæder mig til, at der kommer en Rema 1000 hertil øen, ligesom rigtig mange andre borgere også gør, sagde han. 

Borgmester Tonni Hansen sagde, at det var et sundhedstegn med så stor en debat. 

- Det centerområde, vi kender nu, har jeg været med til at beslutte i 1996, så vi ændrer ikke kommunalplaner med korte frister, pointerede borgmesteren. 

 

Opdateret 10. feb

Vil du vide mere?

DH Food Professional banner