Reitan søsætter ubemandet butikskoncept

Reitan 7. dec 2020 - 2 min læsetid
This describes the image
Foto: Reitan

Kunderne i det svenske storcenter Westfield Mall of Scandinavia lidt uden for Stockholm vil fremover kunne handle dagligvarer på en ny måde. Centeret bliver nemlig hjemsted for den første ubemandede butik i Pressbyrån-kæden, der hører under Rema 1000-ejeren Reitan.

Det nye koncept har fået navnet Pressbyrån Go. Satsningen på det nye butikskoncept kommer efter en vellykket testperiode, hvor Pressbyrån-kæden i første omgang åbnede en ubemandet filial i forlængelse af en bemandet butik på Kungsholmen i Stockholm.

Den nye butik i storcenteret vil dog være totalt ubemandet og åbner dermed for, at Reitan på sigt kan etablere nye butikker i områder, hvor det ikke umiddelbart vil være rentabelt med bemandede butikker.

- Det gode ved Pressbyrån Go er dels, at det er enkelt for kunden at handle. Men det er også et fantastisk koncept, eftersom det muliggør for butiksejere og andre aktører at tilbyde kunderne at handle mad, drikke og andre convenienceprodukter selv på lokationer, hvor der i dag ikke er tilstrækkelig kundestrøm til, at man kan have en bemandet butik, lyder det fra Maria Isaksson, udviklingschef i Reitan Convenience, der står bag konceptet.

Selvscanning

For at kunne handle i automatbutikken henter kunden ved det første besøg Pressbyrån Go-appen og scanner derefter en QR-kode ved indgangen til butikken. Varerne, som kunden vælger, registreres automatisk i en virtuel indkøbskurv ved hjælp af kameraer i loftet og integrerede bølgesensorer. Efter et nemt tjek-ud er indkøbet klaret.

– Teknologien bag Pressbyrån Go betyder, at kunden ikke behøver at gøre andet end at vælge sine varer. Alt registreres automatisk, hvilket vil være en helt ny oplevelse på det svenske marked. Vi har valgt en fleksibel løsning, der giver os mulighed for let at tilpasse og videreudvikle konceptet, efterhånden som vi lærer mere om, hvordan kunderne tager imod den nye butik, sagde Maria Isaksson ved åbningen af testbutikken på Kungsholmen tilbage i juni.

Ifølge Reitan Convenience er det planen snart at kunne udvide med flere autonome butikker – i første omgang eksempelvis i større kontorbygninger, i hotellobbyer eller på hospitaler, men på lang sigt også som helt uafhængige butikker på gader og pladser.

Især i tider som disse med stor usikkerhed omkring smittefare og for tæt interaktion med andre kunder og personale ser Reitan Convenience gode perspektiver i at tilbyde kunderne et ubemandet alternativ til almindelige dagligvarebutikker.

Opdateret 7. jan 2021